"NB SciTech" blog
Pročitajte inspirativne SciTech blog objave koje će Vam približiti IT tehnologiju.
Nakon odbrane Pristupnog rada stekao sam uslove za pisanje Doktorske disertacije. Tema mog rada je "Model autentifikacije korisnika primenom biometrije u sistemima elektronskog plaćanja". Izradio sam plan i počeo sam pisanje Disertacije, a na blogu delim svoje spoznaje i faze u kojima se nalazi moja disertacija.
Veštačka inteligencija je revolucionizovala bankarski sektor, od chatbotova do AI asistenata. Banke ulažu u biometrijsku tehnologiju i mašinsko učenje kako bi poboljšale iskustva klijenata u procesu autentifikacije.
Nakon odbrane Pristupnog rada stekao sam uslove da iz odabrane teme mogu pisati Doktorsku disertaciju. Tema mog rada je "Model autentifikacije korisnika primenom biometrije u sistemima elektronskog plaćanja". Napravio sam plan i počeo sam pisanje Disertacije.
Doktorski studiji zahtevaju odbranu Pristupnog rada koji predstavlja predzadnji korak ka ostvarenju cilja izrade Doktorske disertacije. Tema mog rada je "Model autentifikacije korisnika primenom biometrije u sistemima elektronskog plaćanja".
Doktorski studiji imaju svoje faze, a jedna od faza je je izrada Pristupnog rada poznatog kao predlog istraživanja. Pročitajte moje iskustvo pisanja Pristupnog rada.
Dobrodošli na NB SciTech blog, gde istražujem savremene IT tehnologije i njen uticaj na poslovanje. U ovoj objavi naučit ćete šta je prostorno računarstvo i Metavers.
Procitajte moje lične utiske sa konferencije "Napredne tehnologije u obrazovanju i privredi", koja je održana u Vrnjačkoj Banji
Firma Neuralink Elona Muska dobila je 25. maja, 2023. godine američku dozvolu FDA za proizvodnju čipova čija je namena ugradnja u mozak, kao i mogućnost njihovog istraživanja na ljudima.
Konferencija TMRW CONF Belgrade 2023, održana je od 12.-14.05.2023. u Beogradu. Poseta nedavnoj konferenciji omogućila mi je da čujem mnoga inspirativna predavanja o savremenoj tehnologiji i predavanje
gospodina Vita Jedličke, predsednika države Liberland.
Konferencija TMRW CONF Belgrade 2023, održana je od 12.-14.05.2023. u Beogradu. Drugog dana konferencije imao sam priliku da čujem izuzetno interesantne teme vezane za Blockchain, Web3, NFT i Metavers.
TMRW CONF Belgrade 2023, održana je od 12.-14.05.2023. u Beogradu. Moram priznati da sam oduševljen koliko sam dobio pozitivnih emocija tokom događaja.
TMRW CONF Belgrade 2023, održava se od 12.-14.05.2023. u Štark Areni u Beogradu. Konferencija će okupit najveće svetske IT eksperte i lidere poznatih svetskih kompanija iz oblasti blockchain, metaverse i veštačke inteligencije. "Azelija" će pratiti mogućnost primene veštačke inteligencije u ERP poslovnom softveru.
TMRW Conf 2023
TMRW CONF Belgrade 2023, održava se od 12.-14.05.2023. u Štark Areni u Beogradu. Konferencija će okupit najveće svetske IT eksperte i lidere poznatih svetskih kompanija iz oblasti blockchain, metaverse i veštačke inteligencije.
TMRW Conf 2023
Kao član Editorskog tima naučnog časopisa "Metaverse Basic and Applied Research", koji je fokusiran na fundamentalna istraživanja u području metaverse, imam mogućnost da sa naučnicima iz celog sveta istražujemo primenu metaverse tehnologija u različitim oblastima.
More detail
Nakon više godina naučnog istraživanja uspeo sam završiti naučni rad koji će u julu 2023 biti objavljen u naučnom časopisu koji je rangiran na SCI listi (Science Citation Index). U ovoj objavi želim nekoliko saveta podeliti sa pratiocima mog IT bloga.
Televiziji RTS snimila je u prostorijama kompanije "Azelija doo", prilog na temu "Opstanak identiteta" - biometrijska autentifikacija i mogućnosti čuvanja/otkrivanja digitalnog identiteta kroz biometrijske tehnologije. Prilog sa direktorom Azelija doo (Nenad Badovinac) na televiziji RTS je emitovan 03.03.2023.
ChatGPT je chatbot koji je razvijen od strane Open AI. Pokreće ga tehnologija veštačke inteligencije koja zadivljuje jer razgovori deluju poput ljudskih sagovornika. Ovaj inovativni alat primenjujem u planiranju pokloničkih putovanja u projektu "Putujte sa Badovincima"
«Azelija doo» je prisustvovala najvećoj tehnološkoj konferenciji u regionu - "BIZIT 2022", koja je održana 9. i 10. novembra u hotelu Crowne Plaza u Beogradu. Siguran sam da će kompanije koje su učestvovale ili prisustvovale predavanjima na BIZIT konferenciji, doneti različite zaključke i razmišljanja, svaka iz svog ugla posmatranja.
Obaveza slanja i primanja eRačuna za sve firme u Srbiji je 1.1.2023.
PANTHEON & Azelija mogu da Vam pomognu u slanju i primanju e-Računa.
Saveti za izbor softverskog rešenja, u skladu s potrebama kompanije upotreba softvera za upravljanje poslovanjem preporučuje se i manjim preduzecima u cilju očuvanja konkurentnosti. Predstavljam vam neke od najvažnijih tipova softvera za mala preduzeća.
Osnovao sam i pokrenuo internet radio-televizijski kanal «Blagovesti TV». Od prvog dana emitovanja, 14. oktobra, 2021. vrednost ovog internet radio-televizijskog brenda povećava se iz dana u dan. Tehnološke inovacije mi u tome pomažu.
Proces eFiskalizacije u Republici Srbiji se uveliko implementira što znači da počinje sa radom novi model fiskalizacije. Sa našim poslovnim sistemom Pantheon WebLight, proces eFiskalizacije može vam pomoći da podignete svoj biznis.
Obrada prirodnog jezika (NLP) je sposobnost kompjuterskog programa da razume ljudski jezik u govoru i pismu.
Moj naučni rad kojeg sam predstavio na Međunarodnoj konferenciji "Balcor 2018." objavljen je u popularnom naučnom časopisu Springer.
U nastavku je intervju na temu saradnje kompanije "Azelija" i "Moj e-Račun" i zajedničke sarađuje oko slanja elektronskih računa iz CDP (car dealer package) softvera koji je specijalizovan za vođenje poslovanja auto kuće.
Pojašnjenje biometrijske autentifikacije kao najprikladnijeg sredstva za identifikovanje i proveru autentičnosti pojedinaca na pouzdan i brz način putem jedinstvenih bioloških karakteristika.
Naučna fantastika ostavila je neizbrisiv trag na ono što ljudi shvataju pod pojmom veštačka inteligencija (AI). Zato postoji velika zabrinutost da će nam inteligentni roboti naneti štetu i jednog dana preuzeti svet.
Sigurno ste čuli za pojam webshop. To je aktivnost ili radnja kupovine proizvoda ili usluga putem Interneta.
Koristeći ERP sisteme Vaša kompanija može napredovati ka efikasnijim poslovnim procesima. Pročitajte više o osnovama i primenama ERP sistema u vašoj kompaniji.