"NB SciTech" blog
Pročitajte inspirativne SciTech blog objave koje će Vam približiti IT tehnologiju.
Upoznavanje sa tokom procesa pisanja Doktorske disertacije
Nakon odbrane Pristupnog rada stekao sam uslove da iz odabrane teme mogu pisati Doktorsku disertaciju. Tema mog rada je "Model autentifikacije korisnika primenom biometrije u sistemima elektronskog plaćanja". Napravio sam plan i počeo sam pisanje Disertacije.
Kako sam odbranio Pristupni rad na doktorskim studijima
Doktorski studiji zahtevaju odbranu Pristupnog rada koji predstavlja predzadnji korak ka ostvarenju cilja izrade Doktorske disertacije. Tema mog rada je "Model autentifikacije korisnika primenom biometrije u sistemima elektronskog plaćanja".
Kako sam pisao Pristupni rad (Predlog istraživanja) za doktorsku disertaciju
Doktorski studiji imaju svoje faze, a jedna od faza je je izrada Pristupnog rada poznatog kao predlog istraživanja. Pročitajte moje iskustvo pisanja Pristupnog rada.
Primena i oprema za prostorno računarstvo (eng. Spatial Computing) i Metaverse
Dobrodošli na NB SciTech blog, gde istražujem savremene IT tehnologije i njen uticaj na poslovanje. U ovoj objavi naučit ćete šta je prostorno računarstvo i Metavers.
Utisci sa Druge konferencije sa međunarodnim učešćem o naprednim tehnologijama u privredi i obrazovanju, Maj, 2023.
Procitajte moje lične utiske sa konferencije "Napredne tehnologije u obrazovanju i privredi", koja je održana u Vrnjačkoj Banji
Interfjes između mozga i računara, da li je to rešenje za čoveka da preživi singularnost sa veštačkom inteligencijom?
Firma Neuralink Elona Muska dobila je 25. maja, 2023. godine američku dozvolu FDA za proizvodnju čipova čija je namena ugradnja u mozak, kao i mogućnost njihovog istraživanja na ljudima.
Utisci sa trećeg dana Tomorrow Conference 2023 (TMRW Belgrade 2023)
Konferencija TMRW CONF Belgrade 2023, održana je od 12.-14.05.2023. u Beogradu. Poseta nedavnoj konferenciji omogućila mi je da čujem mnoga inspirativna predavanja o savremenoj tehnologiji i predavanje
gospodina Vita Jedličke, predsednika države Liberland.
Utisci sa drugog dana Tomorrow Conference Beograde 2023
Konferencija TMRW CONF Belgrade 2023, održana je od 12.-14.05.2023. u Beogradu. Drugog dana konferencije imao sam priliku da čujem izuzetno interesantne teme vezane za Blockchain, Web3, NFT i Metavers.
Utisci sa prvog dana Tomorrow Conference 2023 (TMRW Belgrade 2023)
TMRW CONF Belgrade 2023, održana je od 12.-14.05.2023. u Beogradu. Moram priznati da sam oduševljen koliko sam dobio pozitivnih emocija tokom događaja.
Tomorrow Conference 2023 približiće posetiocima mogućnost primene veštačke inteligencije u poslovnom svetu
TMRW CONF Belgrade 2023, održava se od 12.-14.05.2023. u Štark Areni u Beogradu. Konferencija će okupit najveće svetske IT eksperte i lidere poznatih svetskih kompanija iz oblasti blockchain, metaverse i veštačke inteligencije. "Azelija" će pratiti mogućnost primene veštačke inteligencije u ERP poslovnom softveru.
Tomorrow Conference 2023: U Beograd dolaze vodeći svetski Blockchain i Metaverse eksperti
TMRW CONF Belgrade 2023, održava se od 12.-14.05.2023. u Štark Areni u Beogradu. Konferencija će okupit najveće svetske IT eksperte i lidere poznatih svetskih kompanija iz oblasti blockchain, metaverse i veštačke inteligencije.
Članstvo u Editorskom timu naučnog časopisa:
"Metaverse Basic and Applied Research"
Kao član Editorskog tima naučnog časopisa "Metaverse Basic and Applied Research", koji je fokusiran na fundamentalna istraživanja u području metaverse, imam mogućnost da sa naučnicima iz celog sveta istražujemo primenu metaverse tehnologija u različitim oblastima.
Moj naučni rad prihvaćen za objavu u naučnom časopisu koji je rangiran na SCI listi (Science Citation Index)
Nakon više godina naučnog istraživanja uspeo sam završiti naučni rad koji će u julu 2023 biti objavljen u naučnom časopisu koji je rangiran na SCI listi (Science Citation Index). U ovoj objavi želim nekoliko saveta podeliti sa pratiocima mog IT bloga.
Prilog na televiziji RTS
"Digitalni identitet kroz biometrijske tehnologije"
Televiziji RTS snimila je u prostorijama kompanije "Azelija doo", prilog na temu "Opstanak identiteta" - biometrijska autentifikacija i mogućnosti čuvanja/otkrivanja digitalnog identiteta kroz biometrijske tehnologije. Prilog sa direktorom Azelija doo (Nenad Badovinac) na televiziji RTS je emitovan 03.03.2023.
Primena veštačke inteligencije u planiranju putovanja u projektu «Putujte sa Badovincima»
ChatGPT je chatbot koji je razvijen od strane Open AI. Pokreće ga tehnologija veštačke inteligencije koja zadivljuje jer razgovori deluju poput ljudskih sagovornika. Ovaj inovativni alat primenjujem u planiranju pokloničkih putovanja u projektu "Putujte sa Badovincima"
«Azelija» na najvećoj tehnološkoj konferenciji u regionu - «BIZIT 2022»
«Azelija doo» je prisustvovala najvećoj tehnološkoj konferenciji u regionu - "BIZIT 2022", koja je održana 9. i 10. novembra u hotelu Crowne Plaza u Beogradu. Siguran sam da će kompanije koje su učestvovale ili prisustvovale predavanjima na BIZIT konferenciji, doneti različite zaključke i razmišljanja, svaka iz svog ugla posmatranja.
Kako PANTHEON & «Azelija doo» mogu da Vam pomognu u radu sa eRačunima?
Obaveza slanja i primanja eRačuna za sve firme u Srbiji je 1.1.2023.
PANTHEON & Azelija mogu da Vam pomognu u slanju i primanju e-Računa.
Kakav softver je potreban malom preduzeću?
Saveti za izbor softverskog rešenja, u skladu s potrebama kompanije upotreba softvera za upravljanje poslovanjem preporučuje se i manjim preduzecima u cilju očuvanja konkurentnosti. Predstavljam vam neke od najvažnijih tipova softvera za mala preduzeća.
Kako sam pokrenuo svoj internet televizijski kanal «Blagovesti TV»
Osnovao sam i pokrenuo internet radio-televizijski kanal «Blagovesti TV». Od prvog dana emitovanja, 14. oktobra, 2021. vrednost ovog internet radio-televizijskog brenda povećava se iz dana u dan. Tehnološke inovacije mi u tome pomažu.
Kako eFiskalizacija i Pantheon WebLight mogu razviti sektor malih biznisa?
Proces eFiskalizacije u Republici Srbiji se uveliko implementira što znači da počinje sa radom novi model fiskalizacije. Sa našim poslovnim sistemom Pantheon WebLight, proces eFiskalizacije može vam pomoći da podignete svoj biznis.
Veštačka inteligencija u obradi prirodnog jezika - klasifikator
web stranica
Obrada prirodnog jezika (NLP) je sposobnost kompjuterskog programa da razume ljudski jezik u govoru i pismu.
Naučni rad na temu Inovativna autentifikacija: Sistem e-plaćanja koristeći Multicard smart karticu
Moj naučni rad kojeg sam predstavio na Međunarodnoj konferenciji "Balcor 2018." objavljen je u popularnom naučnom časopisu Springer.
Intervju Azelija & servis Moj e-Račun
U nastavku je intervju na temu saradnje kompanije "Azelija" i "Moj e-Račun" i zajedničke sarađuje oko slanja elektronskih računa iz CDP (car dealer package) softvera koji je specijalizovan za vođenje poslovanja auto kuće.
Osnove biometrijske autentifikacijе
Pojašnjenje biometrijske autentifikacije kao najprikladnijeg sredstva za identifikovanje i proveru autentičnosti pojedinaca na pouzdan i brz način putem jedinstvenih bioloških karakteristika.
Osnove veštačke inteligencije i kako nam ona može biti od pomoći?
Naučna fantastika ostavila je neizbrisiv trag na ono što ljudi shvataju pod pojmom veštačka inteligencija (AI). Zato postoji velika zabrinutost da će nam inteligentni roboti naneti štetu i jednog dana preuzeti svet.
B2B postao je dostupan - koje su razlike u odnosu na B2C?
Sigurno ste čuli za pojam webshop. To je aktivnost ili radnja kupovine proizvoda ili usluga putem Interneta.
Uvod u ERP sisteme
Koristeći ERP sisteme Vaša kompanija može napredovati ka efikasnijim poslovnim procesima. Pročitajte više o osnovama i primenama ERP sistema u vašoj kompaniji.