«NB SCITECH IT BLOG»

Utisci sa trećeg dana Tomorrow Conference
Beograde 2023

Konferencija TMRW CONF Belgrade 2023, održana je od 12.-14.05.2023. u Beogradu. Poseta nedavnoj konferenciji omogućila mi je da čujem mnoga inspirativna predavanja o savremenoj tehnologiji. Međutim, mogu da izdvojim jedno predavanje kao posebno zanimljivo - predavanje gospodina Vita Jedličke,
predsednika slobodne Republike Liberland.
LinkedIn: Nenad Badovinac
Maj, 2023.
Poseta nedavnoj konferenciji omogućila mi je da čujem mnoga inspirativna predavanja. Međutim, jedno predavanje mogu da izdvojim kao posebno zanimljivo - predavanje gospodina Vita Jedličke, predsednika slobodne Republike Liberland. Liberland je projekat koji teži izgradnji najslobodnije države na svetu, koristeći sve prednosti Web3 tehnologije. Oduševljen sam vizijom gospodina Jedličke i njegovim ciljem da stvori decentralizovanu autonomnu vladu. Predsednik Jedlička je osnovao Slobodnu Republiku Liberland sa ciljem da stvori najtransparentniju i najprosperitetniju jurisdikciju na planeti. Ovoj državi je podneto preko 700 hiljada zahteva za državljanstvo, što jasno ukazuje na interesovanje i podršku ovom projektu. Liberland želi da bude primer za promene koje se zasnovaju na primeni blockchain tehnologijama i decentralizovanim aplikacijama, postavljajući transparentnost, bezbednost i prosperitet kao osnovna pravila za svoje građane. Predsednik Jedlička govorio je o misiji Liberlanda i naporima da se uspostavi najslobodnija država na svetu. Istakao je važnost blockchain tehnologija i decentralizovanih aplikacija u postizanju ovih ciljeva.
Tehnologije koje koristi omogućavaju transparentnost, autonomiju i sigurnost, što su ključni principi na kojima se Liberland zasniva. Gospodin Jedlička je naglasio da je Liberland otvoren za sve ljude koji dele iste vrednosti i viziju slobode i prosperiteta. Kroz korišćenje blockchain tehnologija, Liberland želi da stvori državu koja omogućava pojedincima da imaju potpunu kontrolu nad svojim podacima i finansijama, osiguravajući time privatnost i sigurnost. Istakao je da Liberland želi da bude pokretač promena u svetu, pružajući primer kako se tehnologija može iskoristiti za izgradnju pravednijeg i slobodnijeg društva. Njegova vizija je da Liberland postane inspiracija za druge države i zajednice, podstičući ih da usvoje blockchain tehnologije i decentralizovane aplikacije u svojim sistemima. Poseta predavanju gospodina Vita Jedličke na konferenciji bila je izuzetno inspirativno iskustvo. Ovaj projekat nas poziva da razmislimo o budućnosti, slobodi i potencijalu blockchain tehnologija. Sa oduševljenjem pratim napredak Liberlanda i radujem se budućnosti koju nam ova ideja donosi.
Konferencija je bila prepuna sjajnih predavanja i inspirativnih govora. Tokom trećeg dana konferencije, imao sam priligu da čujem nekoliko istaknutih ličnosti, koji su podelili svoje stručno znanje i viziju. Dr. Marwan Alzarouni, strateški savetnik u "digitalnom" Dubaiju. Dr. Marwan Alzarouni je priznat međunarodni govornik i izvršni je direktor Dubai Blockchain Centera (DBCC). Njegovo predavanje je obuhvatilo širok spektar tema, uključujući digitalnu bezbednost, etičke aspekte veštačke inteligencije i primenu blokchain. Njegov ugled i rangiranje među 100 najuticajnijih ljudi u blokchain i kriptovalutama su potvrda njegove stručnosti i uticaja u ovoj oblasti. Dr. Marwan Alzarouni je pojasnio kako blokchain tehnologija ima potencijal da transformiše društvo i poslovanje, i kako Dubai aktivno koristi ove tehnologije. Dr. Christina Yan Zhang, izvršna direktorka i osnivačica Instituta Metaverse imala je zanimljive teme o blokchain tehnologiji, metaverzumu i veštačkoj inteligenciji. Njena prezentacija je bila fokusirana na ulogu veštačke inteligencije u metaversumu i njihovu međusobnu sinhronizaciju.
Metaverzum je postao dominantna tema razgovora i diskusija u svetu tehnologije. Svi žele da shvate kako će se ova inovativna tehnologija razvijati i kako će uticati na naše živote. Nedavno istraživanje iz Microsofta, koje tvrdi da GPT-4 ima sposobnost prevazilaženja ljudske inteligencije, izazvalo je veliku pažnju. U svetlu ovih razmišljanja, važno je promišljati o budućnosti metaverzuma i ljudskog društva u doba kada se inteligencija mašina približava prevazilaženju ljudske inteligencije. Potrebno je uspostaviti ravnotežu između korišćenja AI i ljudske kreativnosti, integrisati etičke standarde i osigurati transparentnost i odgovornost u razvoju metaverzuma. Ključno je pronaći pravu ravnotežu između tehnologije i ljudske kreativnosti, kako bismo zajedno oblikovali budućnost metaverzuma i društva u kojem živimo.
Tomorrow Conference (TMRW Conf Belgrade 2023) je jedan od najvećih tehnoloških događaja u Europi koji okuplja 40.000+ sudionika i 100+ govornika koji se fokusiraju na trendove u VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI, BLOCKCHAIN-u, METAVERSE.
Poseta konferenciji pružila mi je dragoceni uvid u najnovija dešavanja u oblasti digitalne transformacije, metaversa i veštačke inteligencije. Predavanja su bila izuzetno inspirativna, podstakavši me na razmišljanje o budućnosti tehnologije i njenom uticaju na naše društvo. Saznanje da vodeći stručnjaci, rade na razvoju blokchain, metaverzuma i veštačke inteligencije, daje nadu da će ove tehnologije doneti pozitivne promene u svetu. Konferencija je bila prilika za umrežavanje s drugim učesnicima i razmena ideja. Odlazim s konferencije ohrabren i inspirisan, spremni da se angažujem i doprinesem digitalnoj transformaciji, razvoju metaversea i iskorišćenju potencijala veštačke inteligencije.

U susretu sa novim tehnološkim mogućnostima, ostaje nam da istražujemo, učimo i prilagođavamo se promenama kako bismo maksimalno iskoristili prednosti ovih inovacija. Konferencija je bila podstrek za dalje istraživanje i angažovanje u oblasti digitalnih tehnologija koje oblikuju našu budućnost.
Kontaktirajte urednika...
TelegramWhatsAppViberMailPhone
LinkedIn: Nenad Badovinac
Maj, 2023.