«IT BLOG - nenad badovinac»

«Azelija» na najvećoj tehnološkoj
konferenciji u regionu - «BIZIT 2022»

«Azelija doo» je prisustvovala najvećoj tehnološkoj konferenciji u regionu - "BIZIT 2022", koja je održana 9. i 10. novembra u hotelu Crowne Plaza u Beogradu. Siguran sam da će kompanije koje su učestvovale ili prisustvovale predavanjima na BIZIT konferenciji, doneti različite zaključke i razmišljanja, svaka iz svog ugla posmatranja.
Novembar, 2022.
«Azelija» kao većina softverskih kompanija gotovo svakodnevno oseti promene u sferi poslovanja. Naprestane inovacije u sektoru informacionih tehnologija bila su jedna od tema razgovora o kojoj sam pričao sa dipl. mašinskim inž. Radojem Jovanićem, glavnim inženjerom Informacionih tehnologija u firmi "Energoprojekt" u Beogradu. Razgovarali smo pre konferencije o raznim temama i tako smo na jedan način otvorili BIZIT2022 tehnološku konferenciju. Naš razgovor bio je uvod u tehnološke inovacije o kojima se pričalo na BIZIT2022, ali i uvod u različita razmišljanja kada je u pitanju okruženje u kojoj firme danas posluju.

Kao predstavnik «Azelija», želeo sam da prisustvujem što većem broju izlaganja znajući da ću čuti ono što je korisno za
kompaniju. Slušao sam pozdravni govor direktorke PC Press-a Vesna Čarknajev, koja je svojim izlaganjem približila važnost ove konferencije. Ona je podsetila na razvoj tehnologije veštačke inteligencije, na nova tehnološka saznanja, nove mogućnosti i na činjenicu da je tehnologija svakim danom sve moćnija. Pričala je o novim mogućnostima napredovanja i o udobnijem životu u pametnim gradovima. U nastavku, slušao sam predavanje profesora Dragana Đuričina na temu "Makroekonomski pokazatelji za 2023. godinu". Na ovom predavanju saznao sam o predviđanjima koja se odnose na tehnološki sektor kojem pripada «Azelija».

«Azelija» je partner Datalab Srbija. Sledeće predavanje održao je gospodin Dejan Kontić iz Datalaba. Dejanova tema predavanja bile su softverske inovacije i predstavljanje aplikacije kao pomoć sve zahtevnijem poslovnom okruženju. Dejan je pričao o aplikaciji PANTHEON Web Light mobilnoj i web platformi koja omogućava inovativni pristup svetu poslovnih strategija i predstavio je prednosti te aplikacije u ekosferi eFiskalizacije i eRačuna. Posebno mi je bilo interesantno predavanje na temu Fintech. Predavanje je održao Drago Inđić koji je suvlasnik nezavisne konsultantske firme Oxquant u Oksfordu i koji je počasni predavač fintech-a na University College u Londonu.
Zaključci sa konferencije «Azelija» & «BIZIT 2022» : Dostupna su nam nova saznanja i nove tehnološke mogućnosti sa primenom veštačke inteligencije koja je moćna tehnologiju i pomaže nam da ostvarimo ciljeve. Sa druge strane živimo u krizno vreme, mnogo je različitih kriza oko nas. Pitanje koje mi se nametarlo tokom konferencije je, kako rast kompanije «Azelija» čiji sam predstavnik, može da se uskladi sa kriznim okruženjem u kojem problemi sa ratovima, sa sve skupljom energijom i epidemijama virusa teško omogućava maksimalizaciju vrednosti. Danas trčimo za vlastitim blagostanjem, ali često čineći štetu za društvo. Zato je u ovo krizno vreme potrebno ostati racionalan koliko je moguće i voditi brigu ne samo egoistično o sebi, već i o opštem dobru.

Zanimljivost novih Fintech tehnologija predstavio nam je Drago Indić tokom svog predavanja na temu Fintech. Ukratko, on je pričao o aplikacijama i uslugama vođenja bankovnih računa. Trenutno u Velikoj Britaniji ima 88 istitucija koje pružaju usluge vođenja bankovnih računa. Fintech tehnologija omogućava najnovijim startapovima da se uz malu reorganizaciju koja ne mora trajati više od par meseci organizuju da vode bankovne račune za svoje klijente. Kao preduslov razvoju takvih startupova, potrebna je jasna zakonska regulacija Fintecha. Kada imamo zakonsku regulativu i koristeću postojeću tehnologiju Blockchaina tada možemo razvijati Fintech. U slučaju da se Azelija odluči za ovaj smer razvoja potrebno je korišćenje eksternih provajdera usluga Bank as a service (Baas). Takvu uslugu moguće je iznajmiti od RailWay koja na jednostavan način omogućava razvoj Fintech aplikacije. Pyton programski jezik nam isto može pomoći u razvoju takvih aplikacije. To bi okvirno bio put Azelije ka inovativnim projektima isporuke Fintech usluge.

Prisustvovanje Azelije na BIZIT2022 konferenciji jedan je korak napred u razvoju vlastitog poslovanja. Konferencija je Azeliji
pomogla da odredi teroretske smerove razvoja, ali i da odredi plan prilagodbe kriznim vremenima. Konferencija BIZIT 2022 mi je pomogla u planiranju unapređenju inovantivnih poslovnih strategija. Organizator konferencije pobrinuo se da se svi
posetioci osećaju ugodno i dobrodošlo uz bogato posluženje kojim smo bili počašćeni tokom pauza između zanimljivih predavanja. Nadam se da će konferencija BIZIT doživeti nova napredovanja i da ćemo se ponovo družiti naredne godine.
Kontaktirajte urednika...
TelegramWhatsAppViberMailPhone
Novembar, 2022.