«IT BLOG»

Primena veštačke inteligencije u planiranju putovanja u projektu
«Putujte sa Badovincima»

ChatGPT je chatbot koji je razvijen od strane Open AI. Pokreće ga tehnologija veštačke inteligencije koja razgovora i čiji razgovor oponaša ljudskog sagovornika. Ovaj inovativni alat primenjujem u planiranju pokloničkih putovanja svetim mestima u projektu "Putujte sa Badovincima"
LinkedIn: Nenad Badovinac
Mart, 2023.
Tehnološke inovacije se razvijaju vrlo brzo. Svedoci smo da veštačka inteligencija nepobedivim tempom osvaja svet. Primer je ChatGPT alat koji je pokrenut 2022. godine. ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) je chatbot koji koristi alate veštačke inteligencije u primeni komunikacionih veština. Ovaj blog post pišem da vam približim primenu ChatGPT na primeru organizacije putovanja "Putujte sa Badovincima".

ChatGPT je istreniran da odgovara na upite korisnika primenom RLHF (Reinforcement Learning with Human Feedback), inovativnog modela mašinskog učenja koji razume prirodan jezik. Dovoljno je da se prijavite na sajt preko linka u nastavku ovog teksta i da započnete razgovor sa mašinom. U dopisivanju sa mašinom nemojte zanemariti važnost davanja jasnih, detaljnih uputstava. Pratite ChatGPT-ove odgovore koji se prilagođavaju vašim upitima. Imajte na umu, da iako je ovo snažan alat, ChatGPT još uvek može grešiti u davanju odgovora. Obavezno proveravajte dobivene odgovore.

U projektu "Putujte sa Badovincima" prilikom organizacije posete svetim mestima koristim ChatGPT veštačku inteligenciju za planiranje putovanja. Na ovaj način tražim idealne hotele i agencije koji mi pomažu da provedem idealno organizujem dane odmora. Na slici dole prikazan je interfejs ChatGPT kojem sam postavio nekoliko pitanja o pokloničkim putovanjima:
Prijavite se na ChatGPT
Prijavite se na ChatGPT i planirajte svoja putovanja svetim mestima koristeći veštačku inteligenciju
Prijavite se na ChatGPT i planirajte putovanja svetim mestima koristeći veštačku inteligenciju. Upravo kao što to radimo mi u projektu "Putujte sa Badovincima".
Smatram da ChatGPT može imati pozitivan uticaj na kreiranje kvalitetne organizacije putovanja. Svaki turistički operator verskog turizama i uopšte svaki hotel ili prevoznička agencija imaju mogućnost da budu efikasnija. Primena veštačke inteligencije u projektu "Putujte sa Badovincima" maksimalizuje korisničko iskustvo.
U naučnom radu kojeg sam predstavio na Međunarodnoj naučnoj konferenciji SITCON 2017 sa naslovom: "Organizacija Religijskih Putopisa na Internetu u svrhu promovisanja Verskog Turizma" obradio sam temu putopisa u svrhu promovisanja svetih mesta. Danas kada pišem ovu objavu alate veštačke inteligencije vidim u temama: Menadžment u turizmu, Informacione tehnologije u turizmu, Robotika u turizmu kao i ostali Inteligentni sistemi u turizmu, zatim u primeni Analizi turističkih iskustava, primeni Big data za putovanja i turizam, kao i u temi: Turistička industrija i ekologija.

Projekt putovanja i organizacije poklonikih putovanja i uopšte putovanja koji je dostupan na linku "Putujte sa Badovincima" primenjujem veštačku inteligenciju a jedan od dostupnih alata koje koristim je ChatGPT. Nadam se da sam uspeo da vam približim primenu ChatGPT alat na primeru mog putopisnog projekta.
Kontaktirajte urednika...
TelegramWhatsAppViberMailPhone
LinkedIn: Nenad Badovinac
Mart, 2023.