«PUTUJTE SA NAMA u gruziju»

Upoznajte Gruziju (Georgia)

Gruzija je jedna od nabogatijih riznica pravoslavnih svetih mesta. Osim toga, Gruzija je bogata mestima za odmor. Gruzija ima bogatu gastronomsku i turističku ponudu. Pročitajte putopisne tekstove i uverite se u posebnost Gruzije iz naše perspektive.
Počitajte putopise i upoznajte se sa duhovnim, istorijskim i prirodnim lepotama Gruzije (2023. godina)
Dobrodošli u Tbilisi - biser Gruzije! Nakon napornog noćnog leta, naše uzbuđenje je poraslo kako smo napokon stigli u ovaj predivni grad. Iako smo se tek ujutro smestili u hotel, nismo mogli odoleti želji da odmah istražimo šarmanti centar starog grada.
Rano ujutro bili smo spremni za još jedno nezaboravno iskustvo u Gruziji. Drugi dan našeg boravka u Tbilisiju odveo nas je prema Samtavro manastiru i hramu Svetichoveli u Mcheti, nedaleko od Tbilisija.
Trećeg dana boravka u Gruziji posetili smo mnoga mesta. Od palaće kraljice Darejan stigli smo do krsta Svete Nine koji je učinio da Gruzija u 4. veku postane hrišćanska zemlja.
Pred vama je još jedan tekst o našem boravku u Gruziji, 2023. Krenuli smo iz Tbilisija, do grada Gori i susreli se sa prijateljem Giorgijem. Posetili smo drevni grad Upliscihe i ušli u Hram Uspenja Presvete Bogorodice - Atenski Sion.
Plan za posetu Nacionalnom muzeju umetnosti menjamo zbog kiše i istražujemo Nacionalni muzej Gruzije. Praistorijski artifakti nas zadivljuju, ali cilj nam je Ancha ikona. Iako je nismo videli, hram Anchiskhati nas povezuje s njom. Naša potraga za duhovnim nasleđem Gruzije se nastavlja.
U ovom delu putopisa istražujemo istočni deo Gruzije. Otkrivamo regiju Kaheti, poznatu po manastiru Bodbe Svete Nine. Uživali smo u grada Sighnaghi i njegovoj arhitekturi i pogledu na Kavkaz. Svežina ovih iskustava ostavila je dubok utisak dok smo završili dan uz gruzijske specijalitete i uz domaću muziku.
Putujući taksijem iz Mchete, stare prestolnice Gruzije, stigli smo do vrha planine, gde se uzdiže manastir Jvari, crkva iz VI veka, smeštena na stenovitom planinskom vrhu. Već sledećeg dana putovali smo za Beograd, ne propustivši priliku da posetimo Aja Sofiju u Istanbulu.
Sveti Georgije rođen je u Kapadokiji oko 276. godine. Pripadao je imućnoj porodici koja ga je odgajala kao hrišćanina. Bio je izuzetno obrazovan, fizički snažan, lep i hrabar. Pročitajte detalje o Svetom Georgiji koje sam upoznao u Gruziji.
Putujemo zajedno i posećujemo sveta mesta na Balkanu i Mediteranu. Želimo vam obezbediti najlepše putopisne avanture i posete svetim mestima.
Lidija ispred krsta Svete Nine
Pogled na grad Tbilisi
Stari grad Tbilisi
Upoznajte Gruziju - zemlju Svete Nine i Hitona Gospodjeg (2016. godina)
Posećujući Gruziju bio sam u misiji upoznavanja hrišćanstva iz 4. veka. Sveta Nina je pre hiljadu i šesto godina donela hrišćanstvo u Gruziju. Tokom posete Gruziji nastao je 12-dnevni dnevnik kojeg možete pročitati u nastavku.
Emisija koja je na Facebook Live emitovana u četvrtak 30.04.2020. Emisija je posvećena pokloničkom putovanju Svetom Gruzijom.
Posetom Gruziji bio sam u misiji upoznavanja hrišćanstva iz 4. veka. Sveta Nina je pre hiljadu i šesto godina svojom hrišćanskom misijom hrišćanstvom prosvetila Gruziju. Tokom moje posete Gruziji, 2016. godine, nastao je 12-dnevni putopisni dnevnik kojeg možete pročitati u nastavku