«PUTUJTE SA NAMA u gruziju»

Upoznajte Gruziju - zemlju Hitona
Gospodnjeg, 2016.

Posetom Gruziji bio sam u misiji upoznavanja hrišćanstva iz 4. veka. Sveta Nina je pre hiljadu i šesto godina svojom hrišćanskom misijom hrišćanstvom prosvetila Gruziju. Tokom moje posete Gruziji, 2016. godine, nastao je 12-dnevni putopisni dnevnik kojeg možete pročitati u nastavku
Istorija Svete Sidonije počinje po smrti. Umrala je nakon što je zagrlila sveti Hiton
Gospodnji.
Istorija svetog Hitona Gospodnjeg počinje u vreme Svete Sidonije. Naime, njen brat je kao trgovac, jevrejin iz Gruzije koji se u vreme raspeća Hristovog zatekao u Jerusalimu. Odkupio je Hristov hiton od rimskog vojnika koji ga je dobio kockom. Poneo ga je sa sobom u Gruziju i predao ga svojoj sestri Sidoniji. Čim ga je Sidonija primila u ruke, ona je odmah umrla. Nisu od nje mogli da odvoje hiton pa su je zajedno sa njim sahranili. Nakon nekog vremena iz groba je iznikao Kedar koji je bio blagodatan i isceljujući. Pored kedra su se mnogi ljudi iscelili. Sveta Nina je želela da se od tog kedra napravi 8 stupova koji će nositi crkvu koju je želela da sagradi. Sedam stupova su istesani od tog Kedra ali osmi stub koji je trebao da čini glavni potporni stub je lebdeo u vazduhu. Sveta Nina se dugo molila za uspešan završetak izgradnje hrama. Po njenim molitvama, stub se smestio na svoje mesto kao glavni držeći stup crkve. Sama crkva je sagrađena oko groba Svete Sidonije, a tačno na njenom grobu je sagrađena kapela nalik na stub. Tu poklonici dolaze da celivaju Hiton. Tu se nalazi i kamen koji na sebi ima pore u obliku Hitona Gospodnjeg. Mi smo prišli da celivamo stub i u tom momentu je počela podloga stuba da mirotoči što je za nas bilo blagodatno iskustvo.
U nastavku pročitajte putopise i upoznajte se sa duhovnim,
istorijskim i prirodnim lepotama Gruzije...

Foto albumi iz Gruzije (2016. godina)
Bagrati Katedrala -6
Dobio ime po caru Bagratiju koji osnivač porodice Bagrati. Ovo je jedan od četiri katedralna hrama koja predstavljaju simbol ujedinjenja Gruzije.
Manastir Gelati 7
Ovde se nalazi Čudotvorna ikona iz kraja 20. veka. U dvorištu je grob Cara Davida Graditelja, Pored manastira se nalazi krst Svete Nine. A na južnom brdu manastira nalazi se crkva Svetom Savi Osveštanom.
Manastir Mocameta
Nalaze se mošti braća kneževa Davida i Konstantina. Ovde smo prošli ispod njihovih moštiju. Vratili smo se nalad u Kutaisi u naš hotel.
Bodbe manastir - manastir Svete Nine
Manastir Svete ravnoapostolne Nine. Imali smo priliku da se spustimo niz 620 stepenica koje vode od manastira do istočnika
Garedžijska pustinja
Manastir Svetog Davida Garedžijskog koji se nalazi u pustinji na samoj granici sa Azerbejdžanom. Poklonili se grobu Svetog Davida i njegovog učenika Svetog Lukijana Garedžijskog. Manastir je iz 6. veka. Manastir se nalazi u regiji vrlo bogatoj kvalitetnim vinima koja se zove Kaheti.
Svetichoveli manastir - Mcheta
Bivšu prestolnica stare Gruzije pod nazivom Mcheta, a koja je najposećenije sveto mesto u Gruziji, jer se tamo u manastiru Svetichoveli nalazi najvažnija svetinja Pravoslavne Gruzije. Ovde se nalaze: Hiton Gospodnji, plašt Proroka Ilije, stopalo Svetog Andrije Prvoznvanog i Živi Stub vere koji predstavlja Slavu Svete Katoličanske Gruzijske Crkve.
Najvažniji gradovi u Gruziji
Posetili smo Batumi, Kutaisi i Tbilisi.
Kutaisi