«Porodično putovanje» sa Nenadom & Lidijom Badovinac

Peti deo putopisa Gruzijom - potraga za
Ancha ikonom Spasitelja

Plan za posetu Nacionalnom muzeju umetnosti menjamo zbog kiše i istražujemo Nacionalni muzej Gruzije. Praistorijski artifakti nas zadivljuju, ali cilj nam je Ancha ikona. Iako je nismo videli, hram Anchiskhati nas povezuje s njom. Naša potraga za duhovnim nasleđem Gruzije se nastavlja.
Maj, 2023.
Putujemo i posećujemo:
  • Nacionalni muzej Gruzije
  • Potraga za Ancha ikonom Spasitelja
  • Poseta Anchiskhati hramu u starom delu Tbilisija
  • Poseta spomeniku Majci Gruziji i tvrđavi Narikala.
Planirali smo da započnemo dan sa jutarnjom kafom negde u srcu starog dela Tbilisija. Međutim, promenili smo mišljenje i odlučili se da prvo posetimo Nacionalni muzej umetnosti i da tamo vidimo slavnu Pravoslavnu Ancha ikonu Spasitelja. Nažalost, jaka kiša je počela da pada i nismo uspeli doći do tog muzeja. Zbog toga smo odlučili da posetimo Nacionalni muzej Gruzije, najveći muzej u zemlji. Ideja je bila da ovde istražimo što više informacija o Gruziji i njenoj istoriji, pre nego što posetimo muzej gde je smeštena čuvena ikona. Obišli smo muzej koji sadrži jedinstvenu kolekciju prirodne i ljudske praistorije Gruzije. Posebno su impresivni eksponati koji su po nekim naučnim merenjima stari oko 1,8 miliona godina, i koji predstavljaju najstariji trag ljudskog prisustva izvan Afrike. Iako je i to bilo interesantno videti, naša osnovna namera bila je da vidimo Ancha ikonu Spasitelja. Iako je važno upoznati se sa praistorijom naše civilizacije, mi smo ovde zbog blagoslova svete ikone. Osoblje muzeja dao nam je do znanja da je Nacionalni muzej umetnosti privremeno zatvoren. Rekli su nam da čak i da je bio otvoren, ikona ne bi bila javno izložena. To nas je razočaralo i tražili smo način da se ipak na neki način susretnemo sa blagodaću ove svete ikone.
Jedna žena koja je slušala naš razgovor sa kustosom muzeja stajala je blizu i činilo se kao da nam želi nešto reći što je bitno i što je vezano za ikonu. Očekivao sam da će nam reći kako možemo videti ikonu. Na kraju se okrenula i bez da nam je išta saopšita tiho je otišla prema izlazu iz muzeja. Možda je to bio znak da i mi trebamo izaći iz muzeja i na nekom drugom mestu tražiti blagodat ove svete ikone. Tako smo i napravili, rekao sam Lidiji da je vodim na posebno mesto gde ćemo nadam se doživeti blagodat ove ikone. Na kraju smo i mi napustili muzej i uputili se ka Anchiskhati hramu, sa namerom da se poklonimo mestu gde je Ancha ikona dugo vremena bila čuvana.

Prema predanju, Ancha ikona Spasitelja, poznata u Gruziji kao Anchiskhati, ima poseban značaj. To je srednjovekovna ikona
koja prikazuje lik Isusa Hrista, a veruje se da je čudesno stvorena kada je drvo za ikonopisanje došlo u kontakt sa ikonom Edese (Sveti Mandilion). Ova sveta ikona prema predanju, donesena je u Gruziju, a datira iz 6. veka, prekrivena je srebrom i tokom vekova je delimično restaurisana. Njeno ime je povezano sa gruzijskim manastirom Ancha, smeštenim u današnjoj Turskoj (tadašnjoj gruzijskoj kneževini Klarieti). Nakon turskih osvajanja u 16. veku, ikona je premeštena u crkvu Rođenja Bogorodice u Tbilisiju. U periodu 1920-ih, pod vlašću Sovjetskog Saveza, premeštena je u Nacionalni muzej umetnosti Gruzije.
Njegova svetost katolikos-patrijarh Ilija II zajedno sa Gruzijskom patrijaršijom je uputio apel vlastima Gruzije da se drevna čudotvorna ikona vrati crkvi. Iako je ikona trenutno nedostupna, imali smo priliku da posetimo hram Anchiskhati, smešten u centru starog dela Tbilisija, gde smo se poklonili kopiji ove čudesne blagodatne ikone. Hram je posvećen Presvetoj Bogorodici i predstavlja najstariju crkvu u Tbilisiju. Hram je u 6. veku izgradio iverijski kralj Dachija (oko 522.-534.) i on je odabrao Tbilisi za prestonicu Gruzije (Iverije). Iako nismo mogli videti ikonu, nadamo se da ćemo je videti tokom našeg sledećeg boravka u Gruziji i da će do tada biti vraćena u crkvu kojoj pripada. Nikada ne gubimo nadu.

Tbilisi nas je neprestano inspirisao, pričajući nam priče o svojoj istoriji, kulturi i duhovnosti. Kroz kaldrmisane ulice ispunjene životom i pričama, koraci su nas vodili dalje kroz melodiju života u Tbilisiju, tražeći nove avanture koje čekaju da budu
zapisane. Nakon posete hramu, gde smo osetili duhovnost grada, uputili smo se dalje u šetnju starim delom grada. Iznad nas se uzdizao spomenik Majci Gruzije. Impresivna statua koja je izazivala divljenje i poštovanje. Njen izraz lica nosi spoj nežnosti i snage. U njenim rukama nalazi se posuda za vino koju ona drži za svoje dobronamerne goste i prijatelje, ali i mač za neprijatelje Gruzije. To je suština Gruzina i cele Gruzije. To je suština naroda koji svoje prijatelje dočekuje sa široko otvorenim srcem. Odlučili smo da vožnjom žičarom dođemo do Majke Gruzije. Tokom vožnje, grad se razotkrio pred nama u obliku nekoliko prelepih fotografija koje oduzimaju dah. Doživite i vi Tbilisi koji kao živo biće pulsira svojom lepotom.
Nedaleko od Majke Gruzije nalazi se Tvrđava Narikala. Susret sa tvrđavom postao je kao da smo se sreli sa neprestanim
čuvarom ovog grada kroz vekove. Tvrđava Narikala, sa svojim drevnim zidinama, predstavlja nesagledivu silu koja je oblikovala ovaj grad. Neki se prema svojim putovanjima odnose kao da samo osvajaju tačke na mapi, ali za nas je poseta Gruziji i Tbilisiju
postao neodvojiv deo naših duša, isprepletan sa mnogobrojim osmehom i trenucima koje smo doživeli u kontaktu sa lokalnim stanovništvom. Dok smo se spuštali sa Tvrđave Narikala, vidik nam se otvorio ka horizontu koji se stopio sa rekom. Ulice su živele svojim ritmom, kao arterije grada koje nikada ne prestaju da pulsiraju.

Nismo mogli odoljeti pozivu turskog kupatila, u kojem voda ima temperaturu oko 42 stepena celzijusa. Aktivnosti tog dana su nas napunile energijom. Koliko god da je grad prepun događanja, toliko je sposoban da nam pruži snagu da budemo još aktivniji u kontaktu sa svime onim što nam grad pruža.
Sutra nas čeka novo poglavlje putopisa Gruzijom. Spremni smo da se suočimo sa još većim izazovima, da istražimo nove susrete i da proširimo svoja telesna i duhovna čula na ostatak Gruzije. Svaka ulica, svaka zgrada, svaki korak - sve nas je pozivalo da istražimo dubine, i da se prepustimo toku duhovnog života Gruzije. U tom ambijentu, želim da podelim jedan savet sa svima koji planiraju posetu Gruziji. Potrudite se da svaki tren vašeg putovanja Gruzijom budu ispunjen snažnim osećanjima i neka bude duboko urezan u vaše srce. Neka vas ceo život podseća na snagu koju možete pronaći u sebi za prave životne avanture koje život može da vam donese.
Maj, 2023.
Vašim prilogom podržite moje putopisne i misionarske projekte. Hvala Vam!

«Multimedijalni projekti»

Autorski radovi, knjige i filmovi
Nenada Badovinca