«Porodično putovanje» sa Nenadom & Lidijom Badovinac

U IZRADI: Proslava Svetog Georgija - Đurđevdan (06. maj)
u Gruziji (Georgia)

Sveti Georgije rođen je u Kapadokiji oko 276. godine. Pripadao je imućnoj porodici koja ga je odgajala kao hrišćanina. Bio je izuzetno obrazovan, fizički snažan, lep i hrabar. Pročitajte detalje o Svetom Georgiji koje sam upoznao u Gruziji.
Maj, 2023.
Naša planirana poseta Gruziji bila je usklađena sa praznikom Svetog Georgija (6. maj). Gruzija proslavlja Svetog Georgija kao državnog sveca-zaštitnika. Imali smo mogućnost da Gruziju doživimo na dan ovog velikog državnog i verskog praznik. Na praznik Đurđevdan prisustvovali smo Svetoj Liturgiji u najvećem hramu u Gruziji koji se zove Sameba i koji se nalazi u Tbilisiju. Nadali smo se da ćemo videti i uzeti sveti blagoslov od Patrijarha Ilije II. Njegova svetost rođen je 1933. godine, a na mestu Patrijarha Gruzije postavljen je 1977. godine. Međutim sada u svojoj 90. godini bolestan je i nije mogao da prisustvuje na ovaj Svetoj Liturgiji na dan velikog praznika. Nakon Svete Liturgije poklonili smo se čudotvornim ikonama u najvećem gruzijskom hramu, među kojima je bila velika ikona Svetog Georgija Pobedonosca. To je bila prilika da se posebno zahvalimo svetitelju što nas je pozvao da posetimo Gruziju i to upravo na praznik kada proslavljamo njegovo sveto ime. Na ovaj dan smo zajedno sa celom Gruzijom proslavljali svetitelja, njihovog nacionalnog zaštitnika.

Na mnogim jezicima Gruzija se naziva "Georgia", široko rasprostranjena je mišljenje da je ime Gruzije u čast Svetog Georgija. Svetog Georgija osim Gruzije proslavljaju mnoge druge države. Sveti velikomučenik Georgije je zaštitnik vojske u Rusiji. Ikona Svetog Georgija na konju simbolizuje pobedu nad đavolom - "drevnom zmijom" (Otkr. 12:3). Ikona je deo drevnog grba grada Moskve. Sveti Georgije je široko poštovan ne samo u Gruziji i Rusiji, već i u Engleskoj i ostalim evropskim zemljama kao i u arapskim zemljama. Sveti Georgije je zaštitnik Engleske još od vremena kralja Edmunda III u četrnaestom veku. Od tada se ova zastava obično identifikuje kao nacionalna zastava Engleske. Engleska književnost se u mnogim slučajevima odnosila na Svetog Georgija kao slika "stare dobre Engleske".

Krst Svetog Georgija

Engleska zastava naziva se "George Cross". Zastava grada Londona takođe ima krst Svetog Georgija. Iako Sveti Georgije nikada nije bio u Engleskoj, njegov praznik se slavi u Engleskoj od 9. veka. Postao je posebno popularan među engleskim kraljevima kao simbol hrabrosti i vere. Edvard I i Edvard III posebno su ga cenili, a njegov grb, crveni krst na beloj pozadini, postao je poznat kao Krst Svetog Georgija. Krst Svetog Georgija je krst koji se od kasnog srednjeg veka vezuje sa svetim Georgijem. Povezan je sa krstaškim ratovima, crveno-beli krst potiče iz 10. veka. Sveti Georgije je zaštitnik španske poluautonomne regije Katalonije. Krst Svetog Georgija koristi se u Švedskoj i Finskoj, isto tako i mornarička zastava Letonije ima krst Svetog Georgija. Nalazi se na grbu "FC Barcelone" i "AC Milan". Krst Svetog Georgija je simbol Bolonje, Đenove, Padove, Venecije, Portugala, Etiopije i Katalonije. Crveni krst je posebno bio povezan sa vitezovima templarima.

Nastavak..
Maj, 2023.
Vašim prilogom podržite moje putopisne i misionarske projekte. Hvala Vam!

«Multimedijalni projekti»

Autorski radovi, knjige i filmovi
Nenada Badovinca