«Porodično putovanje» sa Nenadom & Lidijom Badovinac

U IZRADI: Proslava Svetog Georgija - Đurđevdan (06. maj)
u Gruziji (Georgia)

Sveti Georgije rođen je u Kapadokiji oko 276. godine. Pripadao je imućnoj porodici koja ga je odgajala kao hrišćanina. Bio je izuzetno obrazovan, fizički snažan, lep i hrabar. Pročitajte detalje o Svetom Georgiji koje sam upoznao u Gruziji.
Maj, 2023.
Naša planirana poseta Gruziji bila je usklađena sa praznikom Svetog Georgija (6. maj). Gruzija proslavlja Svetog Georgija kao državnog sveca-zaštitnika. Imali smo mogućnost da Gruziju doživimo na dan ovog velikog državnog i verskog praznik. Na praznik Đurđevdan prisustvovali smo Svetoj Liturgiji u najvećem hramu u Gruziji koji se zove Sameba i koji se nalazi u Tbilisiju. Nadali smo se da ćemo videti i uzeti sveti blagoslov od Patrijarha Ilije II. Njegova svetost rođen je 1933. godine, a na mestu Patrijarha Gruzije postavljen je 1977. godine. Međutim sada u svojoj 90. godini bolestan je i nije mogao da prisustvuje na ovaj Svetoj Liturgiji na dan velikog praznika. Nakon Svete Liturgije poklonili smo se čudotvornim ikonama u najvećem gruzijskom hramu, među kojima je bila velika ikona Svetog Georgija Pobedonosca. To je bila prilika da se posebno zahvalimo svetitelju što nas je pozvao da posetimo Gruziju i to upravo na praznik kada proslavljamo njegovo sveto ime. Na ovaj dan smo zajedno sa celom Gruzijom proslavljali svetitelja, njihovog nacionalnog zaštitnika.

Na mnogim jezicima Gruzija se naziva "Georgia", široko rasprostranjena je mišljenje da je ime Gruzije u čast Svetog Georgija. Svetog Georgija osim Gruzije proslavljaju mnoge druge države. Sveti velikomučenik Georgije je zaštitnik vojske u Rusiji. Ikona Svetog Georgija na konju simbolizuje pobedu nad đavolom - "drevnom zmijom" (Otkr. 12:3). Ikona je deo drevnog grba grada Moskve. Sveti Georgije je široko poštovan ne samo u Gruziji i Rusiji, već i u Engleskoj i ostalim evropskim zemljama kao i u arapskim zemljama. Sveti Georgije je zaštitnik Engleske još od vremena kralja Edmunda III u četrnaestom veku. Od tada se ova zastava obično identifikuje kao nacionalna zastava Engleske. Engleska književnost se u mnogim slučajevima odnosila na Svetog Georgija kao slika "stare dobre Engleske".

Krst Svetog Georgija

Engleska zastava naziva se "George Cross". Zastava grada Londona takođe ima krst Svetog Georgija. Iako Sveti Georgije nikada nije bio u Engleskoj, njegov praznik se slavi u Engleskoj od 9. veka. Postao je posebno popularan među engleskim kraljevima kao simbol hrabrosti i vere. Edvard I i Edvard III posebno su ga cenili, a njegov grb, crveni krst na beloj pozadini, postao je poznat kao Krst Svetog Georgija. Krst Svetog Georgija je krst koji se od kasnog srednjeg veka vezuje sa svetim Georgijem. Povezan je sa krstaškim ratovima, crveno-beli krst potiče iz 10. veka. Sveti Georgije je zaštitnik španske poluautonomne regije Katalonije. Krst Svetog Georgija koristi se u Švedskoj i Finskoj, isto tako i mornarička zastava Letonije ima krst Svetog Georgija. Nalazi se na grbu "FC Barcelone" i "AC Milan". Krst Svetog Georgija je simbol Bolonje, Đenove, Padove, Venecije, Portugala, Etiopije i Katalonije. Crveni krst je posebno bio povezan sa vitezovima templarima.

Nastavak..


Život Svetog Georgija:

Sveti Georgije rođen je u Kapadokiji oko 276. godine. Pripadao je imućnoj porodici koja ga je odgajala kao hrišćanina. Bio je izuzetno obrazovan, fizički snažan, lep i hrabar. U mladosti se pridružio vojsci i brzo napredovao. Već sa 20 godina postao kao vođa kohorte invictoria, poznate kao nepobedive trupe. Tokom rata između Rimskog carstva i Perzije (296-297), Georgije je pokazao izuzetnu hrabrost, što ga je dovelo do imenovanja za komita, tj. cara Dioklecijana'sa saradnika koji ga je pratio na putovanjima i pružao mu podršku. Dioklecijan je bio poznat po progonima hrišćana, jer je podržavao rimsku pagansku religiju. Međutim, Georgije je nakon nekog vremena javno priznao svoju veru u hrišćanstvo, čak i nakon što je careva okrutnost postala očigledna. Odbio je odreći se Hrista i zbog toga je podvrgnut teškim mučenjima. Bio je zatvoren i izložen različitim oblicima mučenja, ali je ostao nepokolebljiv u svojoj veri. Jednom prilikom, pristao je prineti žrtvu idolima u Apolonovom hramu, ali umesto toga je označio krstom i kipovi bogova su se srušili. To je izazvalo bes careve pratnje i sveštenika, koji su tražili da ga ubiju. Georgije je osuđen na smrt i ubijen. Sveti Georgije je opisan kao mučenik nakon što je umro za svoju hrišćansku veru.
Postoje dve priče o istoriji Svetog Georgija:

Priča kaže da je Sveti Georgije jahao u današnjoj Libiji da oslobodi grad od zmaja, ali to je priča koja datira nekoliko vekova posle njegove smrti. Ikone Svetog Georgija i zmaja postoje od 9. veka – 500 godina nakon njegove smrti. Prvobitno su to mogli jednostavno biti prikazi bitke između dobra i zla. Ali priča je razvijena i popularizirana u srednjem veku.

Svetog Georgija je 494. godine kanonizirao papa Gelazije, koji je tvrdio da je on jedan od onih 'čija su imena pravedno poštovana među ljudima, ali čija dela su poznata samo Bogu'. Praznik Svetog Georgija se u Engleskoj već stotinama godina slavi 23. aprila, što je bio i datum njegove mučeničke smrti. Nakon bitke kod Agincourta, 1415. godine, Đurđevdan je postao jedan od najvažnijih praznika u engleskom kalendaru.

Vernici pravoslavne crkve 6. maja (23. aprila) obeležavaju praznik Svetog velikomučenika Georgija Pobedonosca. Sveti Đorđe se smatra zaštitnikom vojnika. Njegova ikona na konju smatra se simbolom pobede nad Sotonom, koji se dugo nazivao "drevnom zmijom". Ova ikona je postala deo grba grada Moskve. Jedan od glavnih simbola pobede Rusije je Georgijevska vrpca, koja simbolizuje hrabrost vojnika. Izgled vrpce direktno je povezan sa pojavom glavne ruske nagrade - Ordena Svetog Đorđa, ustanovljenog 1769. godine.

Na ikonama je prikazan velikomučenik Georgije kako sedi na belom konju i kopljem udara zmiju. Ova slika je zasnovana na tradiciji i odnosi se na posthumna čuda Svetog velikomučenika Georgija. Kažu da je nedaleko od mjesta gdje je rođen Sveti Đorđe u gradu Bejrutu, u jezeru živjela zmija, koja je često proždirala stanovnike tog kraja. Kakva je to životinja bila - udav, krokodil ili veliki gušter - nije poznato. Sveti velikomučenik Georgije Pobedonosac. Slikarstvo Praznovjerni stanovnici tog kraja, kako bi ugasili bijes zmije, počeli su redovno da mu daju mladića ili djevojku da ih pojede ždrijebom. Jednom je žreb pao na ćerku vladara tog područja. Odvedena je na obalu jezera i vezana, gdje je užasnuta čekala pojavu zmije. Kada je zver počela da joj prilazi, iznenada se pojavi bistar mladić na belom konju, koji je kopljem udario zmiju i spasio devojku. Ovaj mladić je bio sveti velikomučenik Georgije. Ovakvim čudesnim fenomenom zaustavio je uništavanje mladića i djevojaka u granicama Bejruta i obratio Kristu stanovnike te zemlje, koji su prije bili pagani. Može se pretpostaviti da je pojava svetog Đorđa na konju da zaštiti stanovnike od zmije, kao i čudesno oživljavanje jedinog ratarskog vola opisanog u njegovom životu, poslužilo kao povod za štovanje Svetog Đorđa kao zaštitnik stočarstva i zaštitnik od grabežljivaca.
Текст взят с сайта: https://kemrsl.ru/velikomuchenik-georgij-pobedonos...

Druga priča o istoriji Svetog Georgija:

VEzana za Slovene i Kineze


Mi smo se polako oprastali od Gruzije.
Maj, 2023.
Vašim prilogom podržite moje putopisne i misionarske projekte. Hvala Vam!

«Multimedijalni projekti»

Autorski radovi, knjige i filmovi
Nenada Badovinca