«PUTOVANJE DUŠE KA NJENOM MIRU» NAKON UPOKOJENJA VOLJENE OSOBE

Osvrt na pet godina od upokojenja arhimandrita Gavrila, 12.04.2022.

U utorak, 12. aprila, 2022.g. obeležavamo pet godina od upokojenja Visokoprepodobnog Arhimandrita Gavrila (Vučkovića), igumana manastira Lepavine. Parastos će biti u subotu, 16.04.2022. u manastiru Lepavini.
April, 2022.
Fotografija arhimandrita Gavrila (Lepavinskog) u manastiru Lepavini
Vratićemo se na kratko na Veliku sredu, 12. aprila 2017. godine, kada je nešto posle 22 sata, u Gospodu usnuo iguman lepavinski arhimandrit Gavrilo (Vučković). TV Hram napravio je prilog u kojem je napisano: Večan ti spomen, dostojni blaženstva i oče naš Gavrilo! Od tada nas je otac Gavrilo fizički napustio, ali duhovno je i dalje uz nas.

Otac Gavrilo je mnogima uspeo na delu da pokaže šta znači „duhovni otac". To nije osoba koja postavlja stroga pravila i koja kažnjava svoju duhovnu decu za neposlušnost. Otac Gavrilo je želeo da svoja duhovna čada poduči ljubljenom Božijem zakonu. Kada shvatimo pouku koju smo dobili živeći proed oca Gavrila, biće i dalje važno da prihvatimo životni izazov poslušanja njegovim duhovnim poukama i delima koje je iza sebe on ostavio. No, to je duhovna borba sa samim sobom i sa svojom samovoljom.

Kako smo upoznavali oca Gavrila tako smo shvatali važnost duhovnog oca u našim životima koji i dalje zrači dobrotom i dubinom duhovnosti, jednaku onoj duhovnosti koja se može pronaći jedino u skitovima Svete Gore Atonske. Duhovna veza sa našim duhovnim ocem, arhimandritom Gavrilom nije prekinuta, ona i dalje postoji, živa je, nastavlja se bez obzira na njegov fizički odlazak iz ovog materijalnog sveta.
Ljude poput oca Gavrila upoznajemo onda kada nam je najteže u životu i kada smo bespomoćni. Tada nam Bog dâ da sretnemo naše duhovne oce. Duhovnici imaju snagu da nam pokažu suštinu dobra, uz njih i mi zavolimo sve ono što je dobro. Kroz duhovne oce i Bog nam se javlja i dejstvuje u našim životima. Duhovni otac nam želi pomoći i onda kada mi sami sebi to ne želimo. On će nam pokazati put i samo će jedno tražiti od nas: da tvorimo volju Božiju. Otac Gavrilo imao je ogromnu duhovnu snagu jer je i naše slabosti nosio na sebi. Nikada nije odustao od nas, jer je želeo da i mi postanemo deo dobrog Božijeg sveta.

Kao sećanje na internet misionarski rad oca Gavrila, postoje projekti koji i dalje predstavljaju prisustvo oca Gavrila u našim životima, neki od njih su:
- Lepavinski web sajt,
- Knjiga: "Kako sam sreo duhovnog oca",
- Serijal dokumentarnog filma: "Kako sam sreo duhovnog oca",
- Internet radio-televizijski kanal "Blagovesti",
- Model "Virtuelni misionar" koji radi na principu veštačke inteligencije po uzoru na internet misionaski rad oca Gavrila.
Pouka oca Gavrila: "Gde god se čovek nalazi, oko sebe širi atmosferu prema drugima, onakvu kakav je on sâm, pozitivan ili negativan. Ako ima ljubavi prema onome što ga okružuje, zračiće dobrotom i mirom. No, o tome kakvi smo mi – drugi treba da kažu, na osnovu onoga što od nas osete, a ne mi sami."

Sve je spremno da se u subotu, 16.04.2022. godine u manastiru Lepavini, posle Svete Liturgije koja počinje u 9 sati, održi parastos i petogodišnji pomen arhimandritu Gavrilu (Vučkoviću). Tada ćemo se u molitvi setiti duhovnika koji imaju snagu da menjaju svet na bolje. Duhovnici, na nama nepoznat način žive predano svoj život za druge, i odani su Bogu i Presvetoj Bogorodici.

U subotu, 16.04.2022, biće dan pomena i dan sećanja na važnost duhovnih pouka i dobrih dela koja nam je ostavio arhimandrit Gavrilo (Vučković), iguman manastira Lepavine.
April, 2022.