«DUHOVNICI našeg vremena»

Susreti sa duhovnicima
Episkop Aleksej (Bogićević)

Episkop Aleksej (Bogićević) - Nedavno sam gledao reportažu pod nazivom «Čudesni manastir Svetog Apostola Luke u Bošnjanu u Eparhiji kruševačkoj». Reportaža je nastala u produkciji TV Hram. Nakon par dana, 31.10.2022. godine, posetili smo ovaj manastir i prisustvovali smo osvećenju «Carskog zvona».
U nastavku pročitajte putopise
U Sabornom hramu Arhangela Mihaila u Beogradu. Nedelja je dan za Svetu Liturgiju i razgovor (molitva) sa Bogom. Zato vam prenosim slikovne utiske sa arhijerejske Liturgije koju je služio Vladika hvostanski Aleksej (Bogićević). Posle Liturgije odmorili smo uz kafu u Nacionalnom restoranu Znak Pitanja koji se nalazi odmah do Saborne crkve, 19.02.2023.
Naše druženje je narednog dana, u nedelju uveličano prisustvom na arhijerejskoj Liturgiji u hramu Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu koju je služio Patrijarh Srpski Porfirije sa arhijerejima vladikom Aleksejem i vladikom Savom. U duhu praznične liturgije popili smo jutarnju kafu. Kasnije smo se pozdravili sa našim gostima iz Banjaluke, zaželevši im srećan put za Banjaluku sa pozivom da nas ponovo posete.

Poseta manastiru Svete Petke u Berkasovu oslikala se plavetnilom neba koja kao boja prevladava u ovom manastirskom okruženju. U to se možete uveriti kad dodjete u manastirsko dvorište koje se po mnogo čemu razlikuje od okolnog pejzaža. Mi smo posle Svete Liturgije bili počašćeni bogatim gostoprimstvom u ovom manastiru od igumanije mati Anisije i njenog sestrinstva. Posluzenju i besedi koju je izgovorio vladika hvostanski Aleksej, prisustvovali smo u trpezariji koju ukrašava svetost ikone Presvete Bogorodice Lepavinske. Imali smo tu čast da budemo gosti na dan kad je i vladika hvostanski Aleksej posetio manastir.

Na Fruškoj gori, nedaleko od manastira Svete Petke u mestu Berkasovo, dosli smo do Rimskog kupatila. Posle Svete Liturgije stigli smo ovde na obronke Fruške gore i ovde se poklonili Krstu i Bogorodičinoj ikoni. Ovaj arheološki lokalitet pronađen je 1979. godine, a samo termalno kupatilo je duboko oko 1 m i ispunjava se vodom iz okolnih izvora. Ovo termalno kupatilo aktivno je bilo pre 1700 godina i danas ga ukrašava veliki krst i reljefna Bogorodicina ikona.
Naša bolja budućnost leži u spoznaji duhovnih vrednosti koje mogu na čvršći način povezati ljude. Prepustimo se ovog Božića Hristu i hrišćanskim vrednostima. Danas se prisećam ovogodišnje ponoćne Božićne Liturgije u Hramu Svetog Save u Beogradu. Trenuci koji su ispunjeni radošću ostaju duže u sećanju, a mi možemo da im se prepustimo uz molitvu, 07.01.2023.
Prisustvovao sam svečanom činu narečenja i hirotoniji visokodostojnog arhimandrita Alekseja (Bogićevića) za Episkopa hvostanskog u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogadu.
Na dan 17. jula. 2022. godine u manastiru svetog apostola i evangeliste Luke u selu
Bošnjane pored Varvarina obeležili smo Dan carevića Alekseja i porodice Romanov, kao i imendan arhimandrita Alekseja (Bogićevića)
Uskoro očekujemo dolazak Carskog zvona iz Rusije koje treba da stigne u manastir Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Bošnjane. U ovoj objavi nalaze se tekstovi kojima vas želim upoznati sa manastirom, a koji su objavljeni na lepavinskom websajtu i na mom putopisnom blogu "Zapisi i reportaže". Ovde ću pisat o vlastitom doživljaju dolaska Carskog zvona.
Nedavno sam gledao reportažu pod nazivom «Čudesni manastir Svetog Apostola Luke u Bošnjanu u Eparhiji kruševačkoj». Reportaža je nastala u produkciji TV Hram. Nakon par dana, 31.10.2022. godine, posetili smo ovaj manastir i prisustvovali smo osvećenju «Carskog zvona».
«Carsko zvono» iz Rusije stiglo je u manastir Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Bošnjane. Na fotografijama možete videti nemerljivu lepotu zvona koje je teško 13 tona. Uskoro se očekuje završetak zvonika, postavljanje zvona i ako Bog da za praznik Svetog apostola i jevangeliste Luke da se zvono oglasi.
Razgovarao sam sa arhimandritom Aleksejem (Bogićevićem), igumanom manastira Svetog Luke iz Bošnjana (Srbija) o tome da napravimo intervju. Pripremio sam pitanja, ali otac Aleksej je blagoslovio da postavim njegovu propoved koja je zasenila sva moja pitanja za intervju.
Carsko zvono
Manastir Svetog Luke
Brat Njegoš ispred ikone Svetog Luke