«Porodično putovanje» sa Nenadom & Lidijom Badovinac

Ohrid

Ohrid je poznat po bogatom hrišćanskom, kulturnom i istorijskom nasleđu. Interesantna je gastronomska ponuda koja sadrži mnoštvom tradicionalnih makedonskih jela kao što su gravče na tavče ili Ohridska pastrmka. Vodimo vas u obilazak ovog srednjovekovnog grada.
Septembar, 2023.
Putujemo i posećujemo:
  • Ohrid
U ovom putopisu, pozivam vas da zajedno sa nama istražite grad Ohrid u Makedoniji. Na naslovnoj fotografiji je manastir Sv. Jovana Kaneo. Nalazi se na vrhu stene koja se uzdiže iznad jezera, pružajući neverovatan pogled na Ohridsko jezero i grad Ohrid. Osećali smo se kao da smo deo nestvarnog prizora dok smo posmatrali zalazak sunca. Iz središta grada uputili smo se pešice do crkve Sv. Jovana Kaneo koji se nalazi na obali jezera i odakle se pruža predivan pogled na grad. Slikali smo se kada smo stigli ispred hrama. Kada sam pogledao fotografiju video sam belog goluba kako se nalazi u uglu prozora na fotografiji u pozadini. Bilo je zanimljivo kako su nas ovde dočekala dva bela goluba koje možete videti na slici. Kada smo se okrenuli prema belom golubu, tek tada smo primetili da se iznad nas nalaze dva bela goluba i to svaki na svojoj strani ugrađenog prozora. Protumačili smo ovo nesvakidašnji prizor na mnoge načine i najlepše tumačenje ovog prizor lično je da su beli golubovi zahvalili Lidiji i meni na našoj želji i volji da prenesemo svetu lepotu njihovog doma Ohrida i Ohridskog jezera. Ovde smo došli iz Prilepa gde smo posetili manastir Treskavac, a sada se to pokazalo kao jedna interesantna duhovna nit, jer znao sam da je Car Dušan oko 1337. godine, metoh ove crkve, crkve Sv. Jovana Bogoslova i ceo ovaj kraj Kaneo darivao prilepskom manastiru Treskavcu. Putopis o poseti manastiru Treskavcu možete pročitati na ovom linku.
Ohrid, grad u Makedoniji, na severo-istočnoj obali Ohridskog Jezera. U gradu živi 42.003 stanovnika. Grad se smestio po Ohridskom polju i osamljenoj vapnenačkoj hridi (istorijski centar), koja poput rta ulazi i visoko se uzdiže iznad Ohridskog Jezera (695 m). Zbog takvog položaja na hridi (»vo hrid«, »o hrid«, »o rid«) došlo je do slavenskog imena Ohrid. Narod ga najčešće zove Orid. Ohrid je bio poznat po tome da je imao čak 365 crkava, jednu za svaki dan u godini - zbog tog su ga zvali "Jeruzalem". Smešten na obali jezera, grad Ohrid jedno je od najstarijih ljudskih naselja u Evropi. Građen između 7. i 19. veka. Ohridska arhitektura predstavlja najbolje očuvanu antičku gradsku arhitekturu ovog dela Evrope. Ohrid i Ohridsko jezero su 1980. godine proglašeni za Svetsku baštinu, pod zaštitom UNESKO-a, pod nazivom - Prirodna i kulturna baština ohridske regije. Izvor: Vikipedija.
Dolaskom u Ohrid, stigli smo u svet jedinstvenih svetih mesta. Bilo da ste znatiželjni putnik ili zaljubljenik u kulturu i istoriju, ili kao ja zaljubljenik u sveta mesta, Ohrid će sve nagraditi svojim raznovrsnim bogatstvom. Što se tiče hrišćanskih znamenitosti, Ohrid je dom brojnim crkvama, manastirima i muzejima koji datiraju iz vremena Vizantije. Na primer, Crkva Sv. Sofije datira iz 11. veka. Pre 2400 godina Ohrid je bio poznat pod imenom Lihindos što u prevodu znači Božanska svetlost, dok današnji naziv Ohrid potiče od slovenske reci "o hrid", prema položaju grada koji zapravo lezi na hridi koja se uzdiže iznad Ohridskog jezera. Nakon obilaska svetih mesta, upustili ste se u istraživanje uskih ulica Ohrida. Svuda oko nas su se protezale tradicionalne kuće od kamena, sa šarenim drvenim prozorima i cvetnim terasama. Mirisi koji su izlazili iz dobrih restorana ispunjavali su vazduh, a mi smo tada želeli probati sve što Makedonija ima da nam ponudi. U večernjim satima, kada je sunce polako zalazilo, sedeli smo u jednom od restorana pored jezera. Uživali smo u tradicionalnoj makedonskoj kuhinji. Upoznavanje svetih mesta približilo nas je bogatoj istoriji i duhovnosti ovog grada. Bilo da smo šetali uskim ulicama ili se divili zalasku sunca na jezeru, osećali smo se kao da smo veliko gostoprimstvo od naših domačina, dva bela goluba.
Dado Topić: "Makedonija", 2007.
Novi Fosili: "Valentino i Renato", 1984.
Kada smo u večernjim satima tog dana slitgli u Ohrid, imali smo gostoljublje vlasnika hotela sa kojim smo kasnije ostvarili dublji kontakt. U njegovom i našem hotelu, u večernjim satima kada smo se vratili u hotel da saberemo utiske sa putovanja, dočekala nas je makedonska svadba. Jedna od pesama bila je "Makedonija". Bili smo ispunjeni emocijama topline gostoljublja i uopšte osmesima makedonaca koje smo sretali. Boravak u Makedoniji bila je kao poveznica sa ukrasima ljudskih priča i života koje nose u sebi poverenje u ljude, veru u ljudski osmeh i ljudsku empatiju za prethodnim vremenima kada je čovek prigrlio svetinju i čoveka u svoje srce. Ovde svaka znamenitost i svaki zvuk nosi sa sobom posebno značenje i sećanje koje će zauvek biti ukorenjeno u našim srcima.

Sledeće jutro na doručku u hotelu, pre nego smo se pozdravili sa Ohridom i Makedonijom neko od gostiju je zapevao pesmu "Valentino i Renato". Setio sam se svog detinjstva kada sam poslednji put čuo ovu pesmu. Od tada Lidija i ja često pevamo ovu pesmu i sećamo se nezaboravnih susreta sa Makedonijom i Ohridom. Pozivamo vas da posetite Makedoniju i doživite blistavu lepotu svetih mesta, osetite duhovnost koja obavija ove prelepe prostore i dozvolite da vas preplavi osećaj gostoprimstva
kojeg će ovaj narod uvek da vam da u izoblju. Neka ove pesme postanu putokazi na vašem putovanju u Makedoniju, i neka vaše uspomene koje stvorite budu dragoceni darovi za vas i vaše voljene. Ohrid je mesto koje će zauvek ostati urezano u vaša srca, kao što je i u našem. Neka vas pesme "Makedonija" i "Valentino i Renato" uvek podsećaju na ovaj putopis Makedonijom.
Septembar, 2023.
Vašim prilogom podržite moje putopisne i misionarske projekte. Hvala Vam!

«Multimedijalni projekti»

Autorski radovi, knjige i filmovi
Nenada Badovinca