«Porodično putovanje» sa Nenadom & Lidijom Badovinac

Proslava Krsne slave - Svetog Arhangela Gavrila i svečano Vaskrsenje Hristovo

Iako se praznik Sabor Arhangela Gavrila proslavlja 08.04. mi smo višednevno praznovanje počeli Svetom Liturgijom u Bogorodičinoj crkvi u Zemunu na praznik Blagovesti 07.04. i završili velikim svečanim dočekom Vaskrsenja Hristovog u Hramu Svetog Save, 16.04.2023.
April, 2023.
Višednevno praznovanje započeo sam Svetom Liturgijom u Bogorodičinoj crkvi u Zemunu na praznik Blagovesti 07.04. Tada je počela višednevna proslava Krsne Slave - Sabor Arhangela Gavrila (08.04.). Na praznik Blagovesti prisustvovao sam Arhijerejskoj Liturgiji kojom je načalstvovao Vladika hvostanski Aleksej. Starešina Bogorodičinog hrama u Zemunu, otac Nebojša, ugostio je Vladiku Alekseja i tom prilikom darivao ga ikonom Bogorodice Krasnice koja je najlepši dar za veliki praznik kao što je praznik "Blagovesti". Možete primetiti kako ulazna vrata Bogorodičinog hrama ukrašava izrezbaren motiv Arhangela Gavrila sa ikone "Blagovesti" kojeg danas proslavljamo. Ovaj motiv podseća na molitvu našem Svetom Arhangelu Gavrilu kome Lidija i ja prinosimo Slavski kolač na sutrašnjoj porodičnoj Krsnoj slavi.
Sledećeg dana, na praznik Sabora Arhangela Gavrila poneo sam na osvećenje na Svetu Liturgiju u hram Arhangela Gavrila u Beogradu Slavski Kolač, Žito, sveću i ikonu. Kolač i sveća bili su jedni od malobrojnih sveća prineti toga jutra u čast Arhangela Gavrila, zato što je u narodu retka Krsna Slava Sabor Arhangela Gavrila. Tokom Liturgije često sam bio usredsređen na Sveću i Slavski Kolač. Starešina hrama otac Ilija i otac Jovan su blagoslovili da se sto, na kojem su bili Slavska sveća i Kolač prinesu bliže Svetom Oltaru. Tada je počeo čin osvećenja Slavskog Kolača. Posle osvećenja Kolača i Žita čvrsto sam primio Slavske darove i hrabro ih nosio u svoj dom. U stanu smo Lidija i ja za osveštane darove pripremili posebno mesto. Na stolu u svećnjaku koji je ukrašen ikonom Bogorodice i Hrista, stajala je uzvišena iznad svega sveća. Na prozoru se primećivalo nadolazeće podnevno sunce. Tako smo po dolasku Slavskog Kolača u dom prizvali Arhangela Gavrila. Sveća je polako gorela, šireći svetlost u sve uglove stana, Slavski Darovi svojom smirenošću i tišinom uspeli su uzburkati vazduh u stanu. Titrajem Sveće uzvišena je bila i punoća našeg bića. Sveća je sve jače svetlila, pa se sudeći po tome, usuđujem reći da smo Lidija i ja bili dobri domaćini Svetom Arhangelu Gavrilu koji nas je posetio zahvaljujući prinosu Slavskog Kolača, Sveći i Žitu. Nadamo se da smo gostoprimstvom pokazali želju da nas Sveti arhangel Gavrilo kako i ove, tako i sledeće godine poseti. Popodne su došli gosti. Došli su Radivoje, Leksija, Marijana, Blanka, Biljana, Darko, Tamara, Jelena i Branimir sa njihovom decom. Sve goste obasjao je Arhangel Gavrilo. Trpeza je bila posna, jer je vreme Velikog Posta, ali je na današnji praznik po Crkvenom kalendaru dozvoljena hrana pripremljena na ulju. Gostima koje smo očekivali pripremili smo mnoga slana i slatka iznenađenja.
Mi smo našim gostima pripremili iznenađenje, a oni su nas darivali darovima. Sve vreme kako je sunce zalazilo, Sveća je gorela u prinos Svetom arhangelu Gavrilu i privijala se sve čvršće uz naše duše. U našem stanu u kojem se nalaze mnogobrojne ikone, nalazi se slika blaženopočivšeg arhimandrita Gavrila (Vućkovića) igumana manastira Lepavine. Upravo njegovi blagoslovom svi mi smo se upoznali. Dok smo delili radost praznika, radost smo podelili sa Vojom koji se javio iz Bjelovara. Mogli smo tako slaviti u nedogled, međutim najvažnije je proslavljeno. Sveća je izgorela. Blagoslov je ostao u stanu čuvajući radost i porodični mir.

Sledećeg dana bio je praznik "Cveti" i tada sam poveo goste u jedan prelepi beogradski hram koji je pod zaštitom Pokrova Presvete Bogorodice. Ovde smo na ovaj hrišćanski praznik imali priliku da dobijemo blagoslov od Vladike hvostanskog Alekseja. Mnogobrojni momenti deo su praznika koji je trajao tri dana, počevši praznikom "Blagovesti", zatim Sabor arhangela Gavrila i praznikom "Cveti".
Pošto se ove godine po Crkvenom kalendaru naša Slavska trpeza proslavlja posno. Narednog dana na Cveti smo naše goste poveli u jedan beogradski riblji restoran u kojem smo se počastili ribljim specijalitetima. Lidija je proslavljala svoj imendan, Svetu Lidiju koja se proslavlja posle naše Krsne Slave. Ne merimo važnost datuma, ali zaista postaje neverovatna činjenica da se Lidija venčala na svojrođendan, a njen imendan proslavljamo dan nakon naše Krsne slave.
Arhangela Gavrila u čiju slavu smo se i okupili osvetili smo još jače u kraćem obilasku Beograda u kojem smo posetili velelepni Hram Svetog Save koji je najveći Pravoslavni hram na Balkanu. Naša namera je da sledeće godine ponovo proslavimo praznik Sabora arhangela Gavrila i da tako proslavimo njegovu veličinu, jer upravo on svojom veličinom predstoji samom prestolu Božijem. kao što piše u Pismu: "Ja sam Gavrilo, što stojim pred Bogom" (Lk.1,19). Dani Velikog Posta su se završavali, i mi smo se sećali stradanja Gospoda Isusa Hrista. Iako smo daleko od Hristovog Groba, od Jerusalima, mi smo imali mogućnost da na Veliki Petak u Bogorodičinom hramu u Zemunu prisustvujemo iznošenju Plaštanice i Opelu našem Bogu čije Sveto Ime neprestano u molitvi prizivamo. Sledećeg dana na televiziji "Blagovesti TV", postavio sam direktan prenos čudesnog silaska Blagodatnog Ognja u hram Vaznesenja Hristovog, u Jerusalimu. Tako smo uživo pratili i sa velikim zanimanjem gledali radost ljudi koji su u Jerusalimu doživeli čudo silaska Blagodatnog ognja.
Nakon praznika Cveti stigao nam je Vaskrs. Mi smo željni praznika pogotovo onih koji mirišu na cveće i podsećaju nas na snagu Hristovog Vaskrsenja. Sledećeg dana, u nedelju prisustovali smo Vaskršnjoj ponoćnoj Svetoj Liturgiji u Hramu Svetog Save (na Vračaru) u Beogradu. Bili smo pozvani od Njegove Svetosti Patrijarha Porfirija da posle Vaskršnje Liturgije prisustvujemo bogatom posluženju u trpezariji Hrama. Jutarnje zdravice smo nazdravili zajedno sa ostalim patrijarhovim gostima sa kojima smo delili svoje mesto uz Patrijarha koji nam je ovim pozivom ukazao veliku čast. Ni ove godine Gospod nas nije ostavio bez radosti Vaskrsenja kao smisla života večnog. Bili su to trenuci kada razmenjujemo prve radoste čestitke uz pozdrav Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse.
April, 2023.

«Multimedijalni projekti»

Autorski radovi, knjige i filmovi
Nenada Badovinca