«Porodično putovanje» sa Nenadom & Lidijom Badovinac

Halkidiki - Egejsko more

Odlučili smo se da posetimo Halkidiki. Halkidiki je grčko poluostrvo u Egejskom moru. Smešteno je južno od Soluna. Ovo mesto poznato je po toplom mediteranskom moru i vrućoj letnjoj klimi. Halkidiki se sastoji od tri kraka i to sa njegove istočne strane Atos (Sveta Gora), a sa zapadne strane Kassandra, dok je srednji krak Sitonija. Tokom višednevnog boravka upoznali smo regiju boraveći u gradu Neos Marmaras.
Septembar, 2023.
Putujemo i posećujemo:
  • Halkidiki - poluostrvo Sitonija
  • Halkidiki - grad Neos Marmaras
  • Halkidiki - grad Sveti Nikita
Nama je ovo mesto bila nova stanica na našim putopisnim istraživanjima. Bio nam je interesantan iz više razloga, a to su blizina Svete Gore, predivna mediteranska obala koja privlači ljude iz celog sveta, ali i istorija mesta u kojem smo boravili Neos Maramaras koja se povezuje sa mestom Marmaras u Turskoj. Sve smo to istražili i uz to lepo se proveli i dovoljno iskupali. Smestivši se na severnom delu Egejskog mora, Halkidiki se sastoji od tri kraka i to Sitonija i Kassandra koje su značajne za odmor vaše duše i tela, a za osnaženje i duhovnu nadgradnju tu je daleko poznato poluostrvo Atos (Sveta Gora) ili kako je mnogi nazivaju Bogorodičin vrt. Boravili smo na Sitoniji nekoliko dana u mestu Neos Marmaras. Na Atos nismo mogli, jer je zabranjeno ženama. Iako sam ja bio davne, 2014. godine i tada boravio dest dana na Svetoj Gori bilo mi je neobično drago što sam ponovo u blizini Svete Gore i što sam imao priliku da je gledam iz neposredne blizine, sa dalekozorom sam bio u mogućnosti da se setim staza i prisetim pogleda na svetogorske stene. Režirao sam dokumentarnu reportažu
koju sam preveo na nekoliko stranih jezika i ukupno na youtube ima oko 200.000 pregleda. Film se nalazi na ovom LINKu.
Halkidiki ima spektakularne plaže. Neke od njih su stenovite i njih posebno volim, a neke su peskovite sa jasnim tirkizno plavim i kristalno čistim vodama. Svaka plaža ima tu moć da nas blagim povetarcem obogati osećajem mira i tišine. Tražili smo najlepše plaže Halkidikija i Sitonije i nakon što bismo se okupali, krenuli bismo na istraživanje unutrašnjosti ove regije. Gusta šuma borova pruža hlad i utočište od mediteranskog sunca dok smo se probijali stazama koje vode ka netaknutim prirodnim lepotama. Iako nas savremen način života dovodi do gradske gužve, moramo biti spremni da se povremeno odvojimo od nje i pripojimo prirodi. Upravo miris Mediterana može biti dobar izbor za duhovni balans potreban savremenom čoveku. Ovde na Halkidikiju smo to pronašli. Mirisi borovih iglica mešaju se u jedinstvenu aromu koja nas je ispunjavala svojom svežinom. Zašli smo dublje i detaljnije u Neos Marmaras posetili njihov saborni hram posvećen Svetom Đorđu, koji ima impozantnu arhitekturu i ikone koje datiraju iz 16. veka. Kada smo došli u hram bilo je kasno i crkvenjak samo što nije zatvorio i zaključao vrata. Zamolio sam ga da ostavi otvorena vrata još nekoliko trenutaka da bismo se poklonili svetinji. Pristao je, ali mi je objasnio da je jako umoran, jer je ceo dan proveo sa narodom u hramu. Tog dana bio je praznik, slavski dan mesta, dan kada se obeležava osnivanje grada Neos Marmaras. Istorija mesta je vrlo interesantna, jer lokalno stanovništvo ustvari nije lokalno nego je nakon grčko-turskog rata preseljeno sa ostrva Marmara koje se nalazi u Mramornom moru u Turskoj, kao i iz malog sela Partenona na planini Itamos. Kada su došli ovde osnovali su grad i nazvali ga novi Marmara. Podigli su hram u kojem se svakodnevno u molitvi sećaju svojih predaka koji su došli iz Turske. Kada smo izašli iz hrama prišla nam je jedna žena, koja živi nedaleko od hrama. Došla je da nam pokloni biljku Bosiljak. Nju smo pažljivo zalivali sve dane boravka u Grčkoj i doneli smo je u Beograd. U našem stanu mirisala je još dugo i postala omiljena biljka koja nam je vraćala sećanje na Grčku.
Neos Marmaras je mesto u kojem smo se osećali ispunjeno privlačnim morskim lepotama kao turisti, ali i duhovnim lepotama kao hodočasnici. Sa svojih oko 3000 uljudnih stanovnika ovo slikovito naselje cveta tokom leta. Mi smo zašli u tradicionalna sela koja su zadržala svoj autentični mediteranski šarm i gostoljubivost. Zavoleli smo tradicionalnu grčku kuhinju i uživali smo u jedinstvenoj atmosferi ispunjenom svežom ribom, maslinama i vinom. Nakon dnevnih istraživanja, povlačili smo se u naš apartman koji se nalazio na samoj obali mora sa pogledom na zalazak sunca. Tu nas je svako veče čekala tišina noći u kojoj smo imali miran san. Kada bismo ujutro izašli na terasu, tu nas je dočekivalo miris mora. Sa apartmanske terase gledali smo stanovnike ovog mesta kako prolaze ulicom i obilaze plaže. U ovo doba godine nije bilo puno turista i to nam je dobro došlo kako bismo izbegli gužvu. Onog dana kada smo završavali našu posetu Neos Marmaras i Halkidiki, crkva u Grčkoj proslavlja Svetog Nikitu, i mi smo vraćajući se kući prolazili kroz istoimeno mesto (Agios Nikitas) u kojem smo posetili hram posvećen ovom svetitelju. Ovde je posle Svete Liturgije bilo posluženje na bogatoj trpezi, a mi smo blagodarili svetitelju i nastavili vožnju prema Srbiji.
Bio je to još jedan trenutak kada smo shvatili zašto su Halkidiki i Egejsko more toliko posebni. Ukratko ovo je mesto na kojem se spojila lepota prirode, bogata istorija i gostoljubivi duh lokalnog stanovništva. Pogledajte naše fotografije i uživajte u trenucima opuštanja koje delimo sa vama. Pratite nas dok istražujemo nove destinacije i delimo s vama naše doživljaje sa putovanja. Do nekog sledećeg putovanja, ostanite povezani sa prirodom i ne zaboravite da ispunite svoje živote duhovnim iskustvima u kojima ćete se duhovno nadgraditi. Putujte sa Badovincima.
Septembar, 2023.
Vašim prilogom podržite moje putopisne i misionarske projekte. Hvala Vam!

«Multimedijalni projekti»

Autorski radovi, knjige i filmovi
Nenada Badovinca