«Porodično putovanje» sa Nenadom & Lidijom Badovinac

Tvrđava Golubački grad

Pred nama je još jedan putovanje u Nacionalni park Đerdap, u Đerdapsku klisura i Golubački grad. Tvrđava sa prelepim pogledom na Dunav. Parkirali smo pred ulaz u tvrđavu i ovde doživeli gostoprimstvo srednjovekovne Srbije, kao i kasnije mir i duhovnu lepotu u manastiru Tumane.
Jul, 2023.
Putujemo i posećujemo:
  • Nacionalni park Đerdap
  • Tvrđava Golubački grad
  • Manastir Tumane
Pred nama je još jedno putovanje u Nacionalni park Đerdap. Stižemo pred ulaz u Đerdapsku klisuru, u Golubački grad. To je tvrđava sa prelepim pogledom na Dunav. Parkirali smo pred ulaz u tvrđavu i ovde odmarali u gostoprimstvu srednjovekovne Srbije. Osnovno što je potrebno znati da se Tvrđava nalazi na vrlo specifičnom delu Dunava, tamo gde je Dunav najširi u celom svom toku i u delu u kojem prelazi u malen tesnac upravo tamo gde je najuži u celom svom toku. Imali smo prelep dan za putovanje. Vrućinu nismo osetili, već smo osetili uzbuđenje, jer uskoro pred nama će biti prisutni stari vekovi iz daleke istorije Srbije. Kada smo ušli u salu imali smo priliku da prisustvujemo prezentaciji Golubačke tvrđave i njene istorije. Đerdap me po mnogo čemu podseća na zaboravljena vremena. Obišao sam mnoge tvrđave i to: Kalemegdansu, Smederevsku, Ramsku tvrđava i Golubačku. Sve su one smeštene na Dunavu.
Danas živimo u modernom svetu u kojem su visoke zgrade, brzi automobili i tehnologija postali deo naše svakodnevice. Međutim, ponekad je važno da usporimo, a možda i da se vratimo unazad. Predlažem da upravo posetom istorijskih mesta vradimo korak ubrzanog života ka boljem sagledavanju prošlosti.

Iz takviog razloga posetili smo tvrđavu Golubački grad, koja nam se prikazala u istorijskom šarmu i izazvala posebno čuđenje. Kako smo prilazili tvrđavi, osetili smo da nas obuzima osećaj tajanstvenosti. Njene visoke zidine od kamena i impozantne kule stajale su kao svedoci davnih vekova. Kada smo zakoračili unutar tvrđave, osetili smo prošlost u kojem su živeli naši preci. To je vreme u kojem su se srednjovekovni srpski vitezovi borili za svoje kraljeve. Dok smo šetali tvrđavom, otkrivali smo tajne tajanstvenih kula i prolaza. Svaki deo tvrđave je nosio deo priče. Poseta Golubačkoj tvrđavi bila je više od običnog turističkog iskustva. Bila je to avantura koja nas je vratila u prošlost, probudila našu maštu i otvorila nam oči za nove vidike naše istorije. Ova tvrđava je mesto gde su se događale bitke, ali je isto tako i mesto koje nas podseća na snagu ljudskog duha i hrabrosti.
Lidija i ja smo ispijali popodnevnu kafu u predvorju Golubačkog grada. Ispred nas bio je usidren kruzer koji je stao na jednoj od stanica tokom svoje višednevne plovidbe Dunavom. Pristanak velikog kruzera sa stonitana turista bio je još jedan signal da je Golubački grad postao međunarodni važna destinacijam turistima koji žele više upoznati ovaj Dunavski biser. U nastavku popodneva Lidija i ja smo imali želju da osim istorijskih i kulturnih znamenitosti, doživimo i duhovna bogatstva ovog kraja. Na taj način doživeli bismo životne vrednosti koje su imali stanovnici Golubačkog grada iz ranijih vekova. Posetili smo manastir Tumane koji se nalazi na desetak minuta vožnje od Golubačkog grada. Bilo je već 18:30 sati, i na internetu sam pročitao da je manastir Tumane otvoren do 19 sati. Popili smo kafu i nastavili smo ka Manastiru Tumane.

Manastir Tumane je jedno od najpoznatijih i najposećenijih manastira u Srbiji. Nakon posete Golubačkoj tvrđavi, naša putopisna avantura nas je odvela do ovog predivnog manastira. Ovde smo pronašali duhovnost kojom su bili okrunjeni vitezovi Golubačkog grada. Kada smo došli u manastir, osetili smo svežinu zelenila. Arhitektura manastira je jednostavna, ali istovremeno prelepa, sa svojim belim zidovima koji se savršeno uklapaju u prirodno okruženje. Unutar manastira, počela je večernja služba. Naime nije bilo zatvaranje manastira u 19 sati, već gotovo istovremeno kada smo došli, počela je večernja molitva. Ušli smou crkvu i gotovo istovremeno osetili smo preplavljenost duhovnom snagom koja je ispunjavala prostor. Ikone su blistale svojom lepotom i bogatim detaljima. Poseta manastiru Tumane bila je blagoslov za naše duše, pogovoto nakon upoznavanja istorije Golubačkog grada koja je ispunjena vitezovima koji su imali potrebu za pravoslavnom duhovnošću i koji su duhovnost i u njihovim davnim vekovima pronalazili upravo ovde u manastiru Tumane.
Današnje putovanje u Istočnu Srbiju u predele Nacionalnog parka Đerdap podsetilo nas je na važnost istorije, duhovnosti i tišine koja nedostaje u savremenom svetu. Bila je to prilika da se odmorimo od užurbanosti svakodnevnog života i da se duhovno prislonimo na svet koji je veći i bogatiji od našeg. Manastir Tumane ostaje duboko urezan u naša sećanja kao oaza mira, molitve i duhovnosti. Preporučujem svakome ko poseti Golubačku tvrđavu da produži svoje putovanje do ovog manastira Tumane i da otkrije njegovu jedinstvenu lepotu i duhovni mir. Uživajte u trenucima opuštanja gledajući fotografije koje delim sa vama. Pratite nas dok istražujemo nove destinacije i delimo s vama naše doživljaje. Do sledećeg putovanja, ostanite povezani s prirodom i ne zaboravite da ispunite svoje živote duhovnim iskustvima u kojima ćete se duhovno obnoviti.
Jul, 2023.
Vašim prilogom podržite moje putopisne i misionarske projekte. Hvala Vam!

«Multimedijalni projekti»

Autorski radovi, knjige i filmovi
Nenada Badovinca