«Porodično putovanje» sa Nenadom & Lidijom Badovinac

Tvrđava Golubački grad

Imali smo još jedno putovanje u Nacionalni park Đerdap. Pred nama je Đerdapska klisura i ulaz u Golubački grad. Tvrđava sa prelepim pogledom na Dunav. Parkirali smo pred ulaz u tvđavu i ovde uživali u gostoprimstvu Srednjovekovne srbije. Pozivam vas da pročitate detaljno o istoriji Golubačke tvrđave na ovom linku. Isto tako na ovom linku možete pročitati putopis detalje, A ja vas vodim u novu priču o poseti Golubačkoj tvrđavi.
Jul, 2023.
Putujemo i posećujemo:
  • Nacionalni park Đerdap
  • Tvrđava Golubački grad
  • Manastir Tumane
Pred nama je još jedno putovanje u Nacionalni park Đerdap. Stižemo samo do početka pred sam ulaz u Đerdapsku klisuru u Golubački grad. Tvđavu sa prelepim pogledom na Dunav. Parkirali smo pred ulaz u tvđavu i ovde uživali u gostoprimstvu Srednjovekovne srbije. Pozivam vas da pročitate detaljno o istoriji Golubačke tvrđave na ovom linku. Isto tako na ovom linku možete pročitati putopis detalje, A ja vas vodim u novu priču o poseti Golubačkoj tvrđavi. Osnovno što morate znati da se Tvrđava nalazi na vrlo specifičnom delu Dunava, tamo gde je Dunav najširi u celom svom toku i gde prelazi u malen tesnac upravo tamo gde je najuži u celom svom toku. Bio jel prelep dan za putovanje. Vrućinu nismo osetili a osetili smo uzbuđenje jer uskoro imamo priliku da se divimo starim vekovima. Slušali smo prezentaciju Golubačke tvrđave i njene istorije, ali pre svega opet sam želeo da budem bliže davnim vremenima koji su zaboravljieni. ĐErdap po mnogo čemu me podseća na zaboravljena mvremena, kako zbog mnogih ava. (Kalemegdan, Smederevska tvrđava, Ramska tvrđava, Golubačka) tako i zbog Lepenskog vira koji je ovde predstavlja pravo bogatstvo. Mi nismo zaboravili stara vremena i uvek im se vratimotram do velikim bogatstvom svih naroda.
Danas živimo u modernom svetu gde su visoke zgrade, brzi automobili i tehnologija postali deo naše svakodnevice. Međutim, ponekad je važno da usporimo, a možda i da se vratimo unazad, možda posetom istorijskih mesta koja nam mogu omogućiti bolje sagledavanje prošlosti. Upravo smo iz sličnog razloga nedavno posetili tvrđavju Golubački grad, koja nam se prikazala u istorijskom šarmu i izazvala čuđenje. Kako sam prilazio tvrđavi, osetio sam kako me obuzima osećaj tajanstvenosti. Njene visoke zidine od kamena i impozantne kule stajale su kao svedoci davnih vekova. Kada sam zakoračio unutar tvrđave, osetio sam upravo tu prošlost u kojem su živeli naši preci. To je vreme u kojem su se srednjovekovni srpski vitezovi borili za svoje kraljeve. Dok smo šetali tvrđavom, otkrivali smo tajne tajanstvenih kula i prolaza. Svaki deo tvrđave je nosio deo priče, a u jednoj od sala bila je održana projekcija sa opisom istorijskih događaja. Poseta Golubačkoj tvrđavi bila je više od običnog turističkog iskustva. Bila je to avantura koja nas je vratila u prošlost, probudila našu maštu i otvorila nam oči za nove vidike naše istorije. Ova tvrđava je mesto gde su se događale bitke, ali je isto tako i mesto koje nas podseća na snagu ljudskog duha i hrabrosti.
Upravo iz tog razloga kada smo Lidija i ja ispijali popodnevnu kafu u predvorju Golubačkog grada sa pogledom na brod koji plovi dunavom i koji je ovde pristao kako bi turisti vieli naš Golubački grad, Lidija i ja smo imali potrebu da upoznamo bolje snagu ljudskog duha koju su imali stanovnici Golubačkog grada i shvatili da bi mogli da posetimo manastir Tumane koji se nalazi na desetak minuta vožnje od Golubačkog grada. Bilo je već tada 18:30 časova, i na internetu sam pročitao da je manastir Tumane otvoren do 19 sati. Popili smo kafu i nastavili smo ka Manastiru Tumane.

Manastir Tumane je jedno od najpoznatijih i najposećenijih manastira u Srbiji. Nakon posete Golubačkoj tvrđavi, naša avantura nas je odvela do ovog predivnog manastira. Ovde smo pronašali duhovnost kojom su bili okrunjeni vitezovi Golubačkog grada. Manastir Tumane se nalazi u blizini Golubačkog grada. Kada smo došli u manastir, osetili smo svežinu zelenila. Arhitektura manastira je jednostavna, ali istovremeno prelepa, sa svojim belim zidovima koji se savršeno uklapaju u prirodno okruženje. Unutar manastira, počela je večernja služba. Naime nije bilo zatvaranje manastira, već gotovo istovremeno kada smo došli oko 19 sati, počelo je večernja molitva. Ušao sam u crkvu i osetio sam se preplavljenom duhovnom energijom koja je ispunjavala prostor. Ikone su blistale svojom lepotom i bogatim detaljima. Poseta manastiru Tumane bila je blagoslov za naše duše, pogovoto nakon upoznavanje istorije Golubačkog grada za koju smo bili sigurni da je isunjena mnogobrojnim vitezovima koji su imali potrebu za pravoslavnom duhovnošću i koju su verujem pronalazili upravo ovde na mestu manastira Tumane.
Današnje putovanje u Istočnu Srbiju u predele Nacionalnog parka Đerdap podsetilo nas je na važnost istorije, duhovnosti i tišine koja nedostaje u savremenom svetu. Bila je to prilika da se odmorimo od užurbanosti svakodnevnog života i da se povežemo sa nečim većim od nas. Manastir Tumane ostaje duboko urezan u naša sećanja kao oaza mira, molitve i duhovnosti. Preporučujem svakome ko poseti Golubačku tvrđavu da produži svoje putovanje do ovog predivnog manastira i otkrije njegovu jedinstvenu lepotu i duhovni mir. Uživajte u trenucima opuštanja gledajući fotografije koje delim sa vama. Pratite nas dok istražujemo nove destinacije i delimo s vama naše doživljaje. Do sledećeg putovanja, ostanite povezani s prirodom i ne zaboravite da ispunite svoje živote duhovnim iskustvima u kojima ćete se duhovno obnoviti.
Jul, 2023.
Vašim prilogom podržite moje putopisne i misionarske projekte. Hvala Vam!

«Multimedijalni projekti»

Autorski radovi, knjige i filmovi
Nenada Badovinca