«Porodično putovanje» sa Nenadom & Lidijom Badovinac

Sveti Naum Ohridski

U Makedoniju nas je dovela molitva sa kojom ljudi žive i sa kojom ceo svet opstaje. Došli smo da upoznamo kulturno i duhovno blago Makedonije, i na tom putovanju molitva nas je dovela u Ohrid do groba Svetog Nauma Ohridskog.
Septembar, 2023.
Putujemo i posećujemo:
  • Manastir Svetog Nauma Ohridskog
Bili smo smešteni na samom Ohridskom jezeru u srcu najposećenijih mesta u Makedoniji. Stigli smo dosta kasno u smeštaj. Soba u hotelu je bila okrenuta suprotno od Jezera, pa sam molio recepcionera da nas preseli u sobu koja ima pogled prema jezeru. Međutim sve sobe su bile zauzete, bilo je mnogo gostiju što me pomalo iznenadilo. Zanimljive detalje smo saznali kasnije i to će biti opisano u drugom tekstu, a u ovom tekstu povest ću vas u posetu manastiru Svetog Nauma.

Sledeće jutro smo sa nestrpljenjem prošetali do jezera koje nas je oduševilo svojom lepotom. Zadržali smo se duže vreme tako da smo zakasnili na brod kojim smo planirali vožnju na drugu stranu jezera do Manastira Svetog Nauma. Da bismo došli do manastira potrebno je preći na suprotnu stranu jezera. Odlučili smo da idemo autom, i to se pokazalo kao najbolja opcija upravo zbog pejzaža kojim smo prolazili. Razmišljao sam o mnogobrojnim svetinjama, njih 365, koliko ih ima u okolini Ohridskog jezera. Neke od njih su danas samo ruševine.

Kao da je sva ova okolna lepota deo molitve naših predaka. Zaista je prelepo i smatram da je sve ovo deo uslišene molitve naših predaka da bismo mi mogli da uživamo u svemu tome što nas okružuje. Mozemo biti zahvalni Bogu za lepotu prirode koja nam ukrašava život i svakodnevnicu. Utisak bogatstva tradicije i istorije naših naroda oseća se ovde više nego u bilo kom dugom delu Balkana. Gostoljublje naših makedonskih prijatelja upravo dokazuje to o čemu pišem. Njima smo se prepustili a oni su nam bili domaćini prvog dana boravka u Makedoniji. Ovog dana imali smo gostoljublje Svetog Nauma Ohridskog koji nas je pozvao da se poklonimo nad njegovim grobom.

Sveti Naum je bio naš saputnik na putovanju uz obalu jezera sve do manastira Svetog Nauma. Stoga smo imali utisak kao da lebdimo iznad jezera, a prirodne lepote su nam se otkrivale u punom sjaju. Parkirali smo nedaleko od manastira. Sedeći pored jezera popili smo piće dobrodošlice. Nakon kraćeg predaha krenuli smo pešice prema tvrđavi u kojoj se nalazi manastir i odakle se prostire prelep pogled prema jezeru. Prilikom ulaska u hram, osećala se duhovna snaga starih vekova koja ispunjava ovaj kraj. Došli smo do groba i kleknuli smo na kamenu ploču prekrivenu tkaninom sa utkanim krstom. Običaj je da vernici prislone uho kako bi čuli srce svetitelja. Tada je naša molitva bila još jača. Bila je to iskrena molitva kojom smo željeli da ispunimo naše putovanje i ovim dodatnim iskustvom a to je da čujemo otkucaje srca Svetog Nauma kojeg mnogi vernici čuju. Međutim, nismo čuli kucanje svetiteljevog srca, ali zato smo čuli vlastita srca koja su tada ubrzano kucala zbog saznanja da se nalazimo na najznačajnijoj svetinji na Ohridskom jezeru.
Nakon izlaska iz hrama, seli smo na zidine tvrđave kako bismo se posvetili Ohridskom jezeru, mestu gde je nastao "Ohridski prolog" svetog Vladike Nikolaja, kao i poznato njegovo delo Molitve na jezeru. Primetili smo jednog pauna koji je bezbrižno šetao po dvorištu. Turisti su počeli da zadirkivaju pauna i on je uspešno bežao od mnogobrojnih turista. Bežeći od turista, došetao je do Lidije. Pomislila je da nešto traži od nje, ali paun je došao samo da je pozdravi. Kasnije smo zaključili da je paun došao do Lidije jer ga je privukla boja njene haljine. Paunu je bila upečatljiva plava boja, jer isto kao Lidijina haljina, tako je i njega ukrašavaka boja njegovog plavog perja. Njegova krila su prelepa kao da je upravo on sa neba na Ohridsko jezero doneo neopisio lepu plavu boju.
Mnogobrojni turisti su stigli na tvrđavu, a mi smo se izmigoljili van tvrđave kako bismo izbegli gužvu. Seli smo u auto i vozili smo se nazad u Ohrid. Vozili smo sa otvorenim prozorima. Svež miomirisni vazduh koji je ulazio u auto podsećao nas je na molitvu. Iz manastira Svetog Nauma Ohridskog, nosili smo potrebu da čuvamo uspomene na današnji dan u kojem smo pronašli izvor molitve, pejzaža i blagoslova Svetog Nauma Ohridskog. Sveti Naum je bio učenik svetih Kirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje hrišćanstva i ćiriličnog pisma širom Balkanskih naroda. Manastir Svetog Nauma svedočanstvo je njegovog životnog uticaja na našu kulturu i duhovnost. Sveti Naum je pošao u misiju širenja hrišćanstva, putovao je i misionario. Svoj život posvetio je širenju hrišćanstva, jer je bio inspirisan svojim učiteljima svetima Kirilom i Metodijem. Međutim ono što se oseti u blizini njegovog groba ovde na Ohridu je da osim prosvetiteljskog uticaja, Sveti Naum ima saosećajnost i posvećenosti prema ljudima koju dođu ovde i koji se pomole na njegovom grobu. Kada smo se vratili u Ohrid, uskoro je bilo zalazeće sunce koje se pretvorilo u nesvakidašnju harmoniju plave boje pauna, Lidijine haljine i neba, koje se prelivaju i ogledaju u Ohridskom jezeru. Osećao sam veliku potrebu da se za lepotu koju sam video i doživeo zahvalim Svetom Naumu Ohridskom.
Makedonija nas je podsetila na snagu molitve, lepotu prirode i bogatstvo istorije koje oblikuje duše naših generacija. Manastir Svetog Nauma Ohridskog je mesto u kojem smo doživeli susret s duhovnim dimenzijama, a Ohridsko jezero postalo je prozor ka nebu. Neka ova iskustva opisana u tekstu ostanu urezana u vaša i naša sećanja, podsećajući nas na lepotu duše i neizmernu povezanost sa svetom oko nas.
Septembar, 2023.
Vašim prilogom podržite moje putopisne i misionarske projekte. Hvala Vam!

«Multimedijalni projekti»

Autorski radovi, knjige i filmovi
Nenada Badovinca