«Porodično putovanje» sa Nenadom & Lidijom Badovinac

Kneževi Nenadovići u Brankovini

Odlučili smo se za obilazak predivne Obedske bare, skrivene oaze prirode koja se nalazi nedaleko od Beograda. Već prilikom dolaska ka blizini reke Save, osetili smo mir uz bogate prirodne i istorijske znamenitosti koje smo ovde videli.
Jul, 2023.
Putujemo i posećujemo:
  • Kneževi Nenadovići u Brankovini
U Brankovini pored Valjeva nalazi se Kulturno-istorijski kompleks u kojoj se nalazi Osnovna skola u kojoj je poznata pesnikinja Desanka Maksimović učila ali i stanovala kao učiteljeva ćerka. Ovde se nalazi i grob Desanke Maksimović i kuća vojvode Nenadovića.
U Brankovini se nalazi i hram Svetih Arhangela zaduzbina prote Mateja Nenadovića. Nezaboravan je susret sa kulom Nenadovića u Valjevu koju su sagradili vojvode iz porodice Nenadović. Pogledajte fotografije i upoznajte se sa ovim delom istorije iz 19. veka.

Prota Mateja Nenadović rođen je u Brankovini 26.02.1777. godine kao sin kneza Alekse Nenadovića. Bio je vojvoda u Prvom srpskom ustanku, predsednik Praviteljstvujuščeg sovjeta i diplomata. Prota Mateja Nenadović (1777-1854) bio je vojvoda, diplomata, pisac prvog ustava i zakona, prvi predsednik srpske vlade tzv.Praviteljstvujuščeg sovjeta , vojskovođa i pisac poznatih memoara.
Brankovine pronela je i najveća srpska pesnikinja Desanka Maksimović (1898-1993) koja je u ovo selo stigla u kolevci (otac učitelj je ovde dobio premeštaj) i u njemu provela detinjstvo, završila osnovnu školu, napisala prve stihove. Uvek se Brankovini, koju je neizmerno volela, rado vraćala, a po njenoj želji, u porti seoske crkve je i sahranjena.

U Valjevu se ostaje do kraja dana i teško je rastati se od ovog prelepog grada. Toliko od mene za sada iz Valjeva, a uskoro, do kraja dana biće objavljen četvrti deo putopisa iz Gruzije. Hvala što pratite Porodični putopisni blog i FaceBook objave.
U Brankovini se nalazi i hram Svetih Arhangela zaduzbina prote Mateja Nenadovića. Ne zaboravan je susret sa kulom Nenadovića u Valjevu koju su sagradili vojvode iz porodice Nenadović. Pogledajte fotografije i upoznajte se sa ovim delom istorije iz 17. veka.
Valjevo i zalazak sunca u Valjevu.
Avgust, 2023.
Vašim prilogom podržite moje putopisne i misionarske projekte. Hvala Vam!

«Multimedijalni projekti»

Autorski radovi, knjige i filmovi
Nenada Badovinca