blog - zapisi i reportaže
NA SNIMANJU FILMA O MANASTIRU LEPAVINI
Nije lako savladati snimateljski zanat, ali za moje potrebe bilo bi dovoljno da saznam osnovna pravila snimanja video reportaža. To će mi biti dovoljno za moje buduće projekte.
Maj, 2016.
Arhimandrit Gavrilo u jednoj od filmskih scena
Iz iskustva svesni smo postojanja blagorodnih misli koje se molitvom pretvaraju u stvarnost. Jedna naročito interesantna misao mi je došla tog jutra na um. Bila je to misao o pripremi za moje predstojeće putovanje u Gruziju, u zemlju sa hiljadu i jednim razlogom za posetu. Imam ideju da iz Gruzije donesem video materijal i da režiram film o svojim iskustvima koje mi se tamo ukažu. Gruzija obiluje sakralnim vrednostima koje potiču još iz prvih vekova hrišćanstva. Kako bih sačuvao svoja iskustva potrebno je da snimim materijal, a samim tim i da savladam osnove tehnike snimanja. Nije lako savladati tim zanatom, ali za moje potrebe bilo bi dovoljno da saznam osnovna pravila snimanja. To će mi biti dovoljno za moje buduće video projekate. Tih dana se posebno interesujem o načinu na koji bih mogao da naučim osnove snimanja. Pejzaž Gruzije obiluje prekrasnim Karpatskim krajolikom koje je važno snimiti video kamerom. Želim da odem u Gruziju i doživim prirodne i sakralne lepote ove drevne hrišćanske zemlje.
Kao pojedinac sam preslab za ostvarenje svojih zamisli, pa sam pokušavao da kroz svoje misli i srce uznesem potrebnu molitvu. Verujući da će mi moja molitva pomoći, došao sam u manastir Lepavinu na Svetu Liturgiju. Pisao sam o iskustvu ostvarenih želja za čije sam ostvarenje molio u manastiru Lepavini. Ne želim da preskočim i ovo iskustvo. Nakom završene Svete Liturgije, izišao sam iz crkve i pridružio se posluženju sa vernicima. Bila je subota prepodne, bez mnogo vernika u hramu. Bilo nas je samo nekoliko, onoliko koliko nas je stalo pod trem. U narednom trenutku, stigao je kombi, teretno vozilo i nekoliko ličnih automobila. Na moje iznenađenje, bila je to filmska snimateljska ekipa koja je došla iz Zagreba. Došli su da snime dokumentarno-kulturni film o manastiru Lepavina. Sa sobom su doneli mnoštvo opreme za snimanje: kamere, tračnice za kameru, dron-letelicu za snimanje iz vazduha i najkvalitetnije kamere za snimanje. Nakon kraćeg upoznavanja i predstavljanja, raspakovali su svoju opremu i krenuli su sa snimateljskim poslom. Bio sam uz njih, začuđen što sam dobio priliku da učim od najboljih upravo o onome što mi je trebalo pre mog ličnog snimateljskog angažmana u Gruziji.
MANASTIR LEPAVINA (kratki istorijat) - Po kazivanju jednog starog lepavinskog hroničara, manastir Lepavina je podignut oko 1550. godine, dakle uskoro po formiranju prvih srpskih naselja u ovom kraju. Još se kaže da ga je osnovao monah iz manastira Hilandara poreklom iz Hercegovine - Jefrem (Vukodabović), koji sklanjajući se ispred Turaka kriomice dođe u ovaj kraj. Čuvši za njega, dva kaluđera iz Bosne dođoše k njemu i s njim se udruziše.
Kliknite i pročitajte detaljnije Istoriju manastira Lepavina.
Njihova profesionalna oprema bila je postavljena prvo kod kapelice Svetog Tihona Zadonskog. Posebni prenosni reflektori i stalak za profesionalnu video opremu omogućio je snimanje kulturne i istorijske vrednosti manastira Lepavine, snimanje je predstavljeno iz najrazličitijeg uglova i pozicija. Detalje njihovog projekta ubrzo sam čuo od voditelja njihovog tima. Davajući mi konkretne informacije, ubrzo sam saznao da su deo velikog projekta koji ima za cilj opisati manastir Lepavinu i na jedan posebno zahtevan i multimedijalno važan način promovisati sve detalje lepavinske kotline. Prateći njih, učio sam od najboljih, snimao sam njihove pokrete i zapažao sitne detalje upravljanja kamerom. Pratio sam detalje na koje oni obraćaju pažnju prilikom snimanja sakralnog objekta. Obraćao sam posebnu pažnju na detalje upravljanja letelicom (dronom) i kamerom koja je priključena na letelicu. Zapažao sam montiranje šina po kojima se kamera kreće. Gledao sam odgovorne ljude kako uz svoje znanje, koje je nagrađeno na brojnim filmskim festivalima upravljaju celokupnim projektom i trenutkom kada su od oca Gavrila dobili blagoslov da naprave nekoliko kadrova sa njim. U kasnim popodnevnim satima, dok su članovi snimateljske ekipe bili pred kraj radnog vremena, montirali su opremu kako bi snimili nekoliko kadrova sa ocem Gavrilom. Ispratio sam to, smatrajući da su ovih nekoliko kadrova sa ocem Gavrilom, vredniji od mnogobrojnih kadrova u kojima je sniman eksterijer hrama. Sada strpljivo očekujemo konačni montirani materijal u kojem će se napokon moći videti objedinjena lepota prirodno-duhovno istorijskog sadržaja manastira Lepavine i njenog igumana arhimandrita Gavrila koji je ovde punih 32. godine zaslužen za uznošenje molitvi pred Čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Lepavinske.
Maj, 2016.