«Putovanje sa porodicom» by lidija i nenad badovinac
ZLATIBOR & TARA
Na ovo porodično putovanje krenuli smo da se odmorimo u Zlatiborskom kraju i u nacionalnom parku Tara. Nekoliko dana pre putovanja, preko bookinga smo rezervisali smeštaj i uskoro smo krenuli prema Zapadnoj Srbiji.
Jul, 2020.
Ideja za posetom Zlatiborskog kraja traje već duže vreme, tako da smo s nestrpljenjem dočekali ovo putovanje. Rezervirali smo smeštaj preko bookinga. Bio je to apartman sa prelepim pogledom na Zlatiborski kraj, bili smo oduševljeni sa slikama apartmana. Čim smo završili sve radne obaveze krenuli smo na put. Imali smo plan putovanja. Prvo u planu je bilo da posetimo manastire u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, a zatim obilazak Zlatibora. Imali smo u planu i posetu Nacionalnog parka Tara. Uostalom pogledajte u nastavku prizore i detalje sa našeg putovana.
Ovčar-kablarski manastiri - Na ulasku u Ovčar-kablarsku klisuru prvo smo posetili manastir Vavedenja Presvete Bogorodice koji se nalazi na ulasku u klisuru. Često posećujem ovaj manastir i dodjem na poklonjenje ovoj svetinje. U ovom manastiru na levom zidu nalazi se čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Lepavinske i Bogorodičina ikona iz manastira Vavedenje u Beograda. Prineli smo sveće za naše bližnje i nakon toga nastavili smo naše putovanje.

U nastavku putovanja kroz Ovčar-kablarsku klisuru posetili smo manastir Preobraženje i na moje veliko iznenađenje tamo smo sreli brata Mlađu, koji je na putu za Bosnu i Hercegovinu. Ovde je stao da se pokloni svetinji i da se rashladi hladnom izvorskom vodom. Lidija i ja smo se poklonili svetinji i natočili naše kanistere sa vodom iz manastirskog izvora.

U nizu ovčar-kablarskih manastira imali smo želju da posetimo manastir Blagoveštenje i tamo smo doživeli zanimljivo iskustvo. Hram je bio zatvoren, ali je monahinja prišla i otvorila nam vrata svetinje. Ušli smo da se poklonimo svetinji i u sledećem trenutku došla je učiteljica sa grupom osnovnoškolskih učenika. Predstavila se monahinji i tada je rekla da je sa njom došlo 57 učenika. Lidija i ja smo se začuđeno pogledali s obzirom da smo se odjendom našli među mnoštvom dece. Kada su deca popunili ceo hram, Lidija i ja smo jedva od mnoštva dece uspeli da izadjemo iz hrama. Spustili smo se do naselja sa željom da potražimo restoran u kojem bismo mogli popili kafu. Obišli smo veći deo Ovčarbanje i našli restoran ispred kojeg smo parkirali. Na naše iznenadjenje, kada smo se poslužili kafom, iznenadno se pored nas pojavila grupa do 57 učenika. Opet smo se začudili. Lidija i ja smo popili kafu i htedeći da izbegnemo gužvu, krenuli smo prema autu, no kada smo hteli da izadjemo sa parkirališta ispred našeg auta je istih tih 57 učenika prelazilo cestu kako bi ušli u svoj autobus. Čekali smo da učenici pređu ulicu, smejeći se ovom nesvakidašnjom događaju.
Zlatiborski kraj - Pred naš ulazak na Zlatibor, kontaktirao sam agenta za smeštaj na Zlatiboru. Kada se gospodin javio na telefon, on mi je rekao da je zabunom naš apartman izdat nekim drugim turistima. Ispričavao mi se, a ja sam ga slušao pomalo sa nevericom kako se to baš nama dešava. Nakon izvinjenja, agent mi je preporučio drugi stan u toj istoj zgrad. Mi smo pristali, jer drugu opciju nismo imali. Kasnije nam je agent rekao da je taj stan još bolji za nas, jer je isto lepo uređen, a nalazi se u prizemlju zgarde. S obzirom da je u zgradu prošlu noć zdario grom, u toj zgradi stanari su ostali bez lifta. Umesto rezervisanog apartaman na 4. spratu, dobro smo prošli sa apartmanom u prizemlju. Na ovaj način smo čudom izbegli pešaćenje bez lifta do 4.sprata. Uz to, agent nas je hteo dodatno nagraditi i ponudio nam je produžetak boravka u apartmanu.

Obilazili smo zlatiborski kraj, pešačili i divili se prekrasnom turističkom ambijentu. Uživali smo u višednevnom boravku na planini i odmorili se boraveći na svežem i čistom planinskom vazduhu uz pejzaž prirodnih lepota zlatiborskog kraja.
Nacionalni park Tara – Narednog dana sa Zlatibora otišli na planinu Tara i ovde smo posetili prirodne znamenitosti. Planinski predeo nacionalnog parka Tara nas je iznenadio svojim lepotama, a da bi upotpunili boravak u ovom kraju posetili smo Drvengrad u mestu Mećavnik, u kojem smo se počastili poslasticama i kafom.
Šarganska osmica - Jedna od turističkih atrakcija Nacionalnog parka Tara je vožnja Šarganskom osmicom. To je mali voz sa starim drvenim putničkim vagonima koji vozi rutom po predelima nacionalnog parka. Prolazi kroz nekoliko šumskih predela i okolnih brda trajao je gotovo 2,5 sata. Iz voza smo tom prilikom neprestano imali priliku da se divimo zanimljivim predelima.
Zadnjeg dana našeg putovanja, nakon što smo krenuli sa Zlatibora, tražili smo mesto gde bi mogli da stanemo i ručamo. Skrenuli smo sa glavnom puta za Beograd i ubrzo smo došli do Potpećke pećine.

Ovde smo zavirili u ambijent dubokih prirodno isklesanih dvorana Potpećnih pečina koje nije stvorila ljudska ruka. Pećina je interesantna s obzirom na veličanstven i nepristupačan teren. Pored ove fascinantne pećine nalazi se restoran kroz koji prolazi potok u kojem se uzgajaju pastrmke. Ovde smo ručali i puni novog avanturističkog elana i snage krenuli smo dalje prema Beogradu.
Manastir Preobraženje - Oduševljeni ovim putovanjem u povratku smo se vozili istom rutom kroz Ovčar-kablarsku klisuru. Nismo ni tada propustili priliku da posetimo neku od pravoslavnih svetinja. Ovaj put posetili smo manastir Preobraženje u kojem nas je dočekao jedan od bratije manastira i pitao nas: da li imamo nekih problema. Potpuno opušteno i sa oduševljenjem u srcu rekli smo da se upravo vraćamo sa putovanja na kojem smo posetili Zlatibor i Taru i da smo oduševljeni prirodnim lepotama koje smo videli. Stali smo ovde u manastiru da se poklonimo svetinji i blagodarimo Gospodu za iskustva kojima smo bili ispunjeni.
Velika nam je radost kad imamo mogućnost da boravimo u prekrasnom ambijentu Balkanskog poluostrva koje je bogato prirodnim, duhovnim i istorijskim sadržajem.
Jul, 2020.