«it blog - nenad badovinac»

Uvod u ERP sisteme

Koristeći ERP sisteme Vaša kompanija može napredovati ka efikasnijim poslovnim procesima. Pročitajte više o osnovama i primenama ERP sistema u vašoj kompaniji. Uzmite u obzir da su savremeni ERP sistemi sve samo ne osnovni. Koriste najnovije tehnologije - poput mašinskog učenja i veštačke inteligencije (AI) - kako bi pružili inteligenciju, vidljivost i efikasnost u svim aspektima poslovanja.
Avgust, 2021.
Definicija sistema planiranja resursa za preduzeća (ERP)

Preduzetničko planiranje resursa (ERP) odnosi se na vrstu softvera koji organizacije koriste za upravljanje svakodnevnim poslovnim aktivnostima kao što su računovodstvo, nabavka, upravljanje projektima i sl. To je softver koji pomaže u planiranju, predviđanju i izveštavanju o finansijskim rezultatima organizacije. ERP sistemi povezuju mnoštvo poslovnih procesa i omogućavaju protok podataka između njih. Prikupljanjem podataka o transakcijama iz više izvora, ERP sistemi ukidaju mogućnost duplih podataka i pružaju integritet podataka sa njenim izvorom. Danas su ERP sistemi presudni za upravljanje kompanija svih veličina i u svim industrijama.

Osnove ERP-a - ERP sistemi dizajnirani su oko jedne, definisane strukture podataka koja ima zajedničku bazu podataka. To pomaže osiguranju da se podaci koji se koriste u preduzeću normalizuju i baziraju na boljem korisničkom iskustvu. Na primer: preduzeće koje izrađuje automobile nabavlja rezervne delove od više dobavljača. Preduzeće bi moglo da koristi ERP sistem za praćenje nabavke robe i za osiguranje da svaka komponenta u celom procesu nabavke bude povezana sa poslovnim tokovima, poslovnim procesima, sa poslovnim izveštavanjem i analitikom. Kada je ERP pravilno raspoređen u firmi, komponenta, na primer, "prednje kočione pločice", jednako se pretražuje prema nazivu dela, veličini, materijalu, izvoru, broju serije, šifri dobavljača, serijskom broju, trošku i ostalim specifikacijama. Budući da su podaci žila kucavica svake moderne firme, ERP sistem olakšava prikupljanje, organiziranje, analizu i podataka. ERP također osigurava da se podaci prikaže na ispravnom kontu u glavnoj knjizi knjigovodstva.
ERP definicija: ERP je vrsta softverskog sistema koji vam pomaže u vođenju celokupnog poslovanja, uključujući procese u finansijama, proizvodnji, lancu opskrbe, uslugama, nabavki itd. Upoznajte ERS sistem Pantheon koji vam može implementirati naša kompanija. Pre implementacije možemo vam omogućiti bespaltno probno korišćenje. Azelija.rs
ERP označava planiranje resursa prduzeća, no što znači ERP? Najjednostavniji način definisanja ERP-a je razmišljanje o svim ključnim procesima potrebnim za vođenje preduzeća: finansijama, proizvodnji, ljudskim resursima, nabavnom lancu, uslugama i drugima. Na svojoj najosnovnijoj razini, ERP integriše te procese u jedinstveni sistem.

Nabavka, magacin, prodaja, finansije, HR, CRM (menadžment odnosa sa kupcima) su moduli koje ERP rešenja obuhvata i ka kojima usmerava resurse. Nisu to jedini moduli međutim, sva rešenja, manje ili više, moraju da pokrivaju podrsku za:
Nabavka: upravljanje dobavljačima, planiranje nabavke, proces poručivanja i povrata; prijemi i isporuke zaliha, upravljanje magacinskom dokumentacijom, nalazima i potrošnjom, planiranje proizvodnje i kapaciteta.
Prodaja: upravljanje kupcima, planiranje prodaje, upravljanje cenovnicima i popustima, kreditni limit, prodaja na veliko i malo;
HR: proces zapošljavanja, upravljanje ličnim podacima, upravljanje i evidentiranje odsustava, praćenje obrazovanja, obračun zarada, obračun poreza i doprinosa, obračuni ostalih ličnih primanja;
Upravljanje odnosima sa kupcima: evidencija klijenata i ostalih kontakata, upravljanje i evidentiranje odnosa sa klijentima, upravljanje akcijama.
Karakteristika ERP-a je koncentracija poslovnih podataka na jednom mestu. Umesto nekoliko samostalnih baza podataka s nepreglednim popisom nepovezanih proračunskih tabela, ERP sistem uvodi red tako da svi korisnici - od zaposlenog do izvršnog direktora - mogu stvoriti, pohraniti i koristiti iste podatke dobivene kroz uobičajene poslovne procese. Integritet podataka osiguran na nivou cele organizacije, od tromesečnih finansijskih izveštaja i to bez potrebe za korišćenjem proračunskih tabela koje su sklone greškama.
Kontaktirajte me da
dogovorimo prezentaciju...
TelegramWhatsAppViberMailPhone
Neka domaća i strana ERP rešenja

Datalab Pantheon – dolazi iz Slovenije i namenjen je zemljama u regionu.
AB Soft – Namenjen za proizvodna preduzeća, apoteke, maloprodajne objekte.
SAP – najveće i najstarije poslovno rešenje, namenjen za velike kompanije.
Microsoft Dynamics NAV – uglavnom namenjen za srednja i mala preduzeća.
Oracle E-Business Suite - namenjen veliki preduzećima.

Kako funkcioniraju ERP sistemi?

ERP sistem - sastoji se od različitih aplikacija za planiranje resursa preduzeća koja međusobno razgovaraju i deleći istu bazu podataka. Današnji ERP koriste
veštačku inteligencija i alate mašinskog učenja za automatizaciju procesa i prediktivnu analitiku za podršku donošenja odluka u stvarnom vremenu. Svaka se aplikacija (ili ERP modul) obično fokusira na jedno poslovno područje. Može da se kombinuju različiti moduli kako biste zadovoljili svoje potrebe. Postoje i moduli specifični za industriju, od proizvodnje do maloprodaje. Svaki je modul obično licenciran zasebno, tako da preduzeća mogu izabrati željenu funkcionalnost i prema potrebi ih dodati i prilagoditi.

Svaki savremeni ERP sistem trebao bi imati ovih 10 karakteristika:


1) Jedinstvena verzija istine - gde su podaci prilagođeni odobrenim korisnicima.
2) Ažurirane informacije - sa izveštajima za sve operacije.
3) Vizualna prezentacija informacija - koristeći nadzorne tabele, KPI analitikom za lakše i brzo donošenje odluka.
4) Izbor implementacije - cloud, lokalno ili hibridno.
5) Standardni i napredni poslovni procesi - AI i mašinsko učenje.
6) Alati za konfiguraciju procesa i korisnike (uključujući kupce i dobavljače).
7) Otvorena i laka integracija s drugim softverskim rešenjima.
8) Tehnološka platforma koja je brza i stabilna.
9) Tehnološka podrška za Internet stvari (IoT), WebShop.
10) Omogućen sistem školovanja, služba podrške i uslugu implementacije.
Pet znakova da je Vaše preduzeće spremno za ERP sistem:

Većina preduzeća počinje koristiti razne jednostavne, samostalne alate za upravljanje različitim procesima - poput QuickBooks ili Excel proračunskih tabela. Evo pet znakova da ste ih prerasli i da vam je potreban moderan ERP sustav.

1) Potrošite više vremena na dnevne aktivnosti. Ako vam je potrebno duže vreme za upravljanje ključnim aktivnostima, možda je problem što imate previše različitih aplikacija. ERP softver integriše rešenja i podatke u jedan sistem sa zajedničkim interfejsom, olakšavajući poslovnim jedinicama komunikaciju.

2) Imate mnogo poslovnih pitanja bez odgovora. Možete li jednostavno odgovoriti na važna pitanja o svom poslu, poput prihoda po liniji proizvoda ili broja povrata, nedostatak pristupa mernim podacima i KPI -ima. Softver za planiranje resursa preduzeća osmišljen je za rešavanje ovih izazova.

3) Imate zaboravljene poslovne procese. Možda vam je teže upravljati zalihama, voditi brigu o kupcima ili kontrolisati troškove. U tom slučaju, možda je potrebno rekonstruisati vaše poslovne procese kako bi se prilagodili rastu i promeni.

4) Imate ručne procese s više skupova podataka. Koristi li većina vaših odeljenja vlastite aplikacije i procese za obavljanje poslova? U tom slučaju, velika je verojatnost da trošite previše vremena na dvostruki unos podataka.

5) Propuštate poslovne prilike - Provodite mnogo vremena vodeći svoj posao tako da ne iskorištavate nove poslovne mogućnosti? ERP sistemi uključuju napredne, inteligentne sposobnosti, poput strojnog učenja i predviđanja analitike, koje olakšavaju identifikaciju profitabilnosti novih projekata.

Iza većine uspešnih implementacija ERP-a sistema nalazi se iskusan sponzor projekta, kao i iskusna softverska kuća koja ima mnogo iskustva u implementaciji. Vodite brigu o integraciji novog rešenja sa vašim postojećim sistemima, kao i o kvalitentoj migraciji podataka i nadogradnji infrastrukture. Ako se odlučite za implemetnaciju novog ERP sistema u Vašoj kompanijii odaberite partera koji je specijalizovan i ima dovoljno iskustva u implementaciji ERP-a.
Avgust, 2021.