«sveta mesta balkana»

Putopisi iz Kosova i Metohije

Posećivao sam Kosovo i Metohiju sa željom da upoznam sveta mesta koja imaju neizmernu duhovnu vrednost. Svoja putopisna iskustva zapisivao sam sa željom da podelim lična iskustva sa vama. Moje posete su iz 2012. i 2018. godine. Na slici su označena mesta koja sam posetio. U nastavku se nalaze linkovi prema putopisnim tekstovima.
U nastavku pročitajte putopise sa "Kosova i Metohije"
Čije je Kosovo i Metohija - Fotogarfija sa Kosova. Tamo iza svih poznatih gradova pružio mi se trodnevni vidik prema Kosovu i Metohiji. Reportaža o poseti Kosovu i Metohiji bila bi predugačka, zato sam odlučio da postavim samo jedan manji prikaz sa nekoliko reči.
Putovanje na Kosovo odgodio sam zbog obaveza. Međutim, konačnu odluku o tome da se pridružim prijateljima iz Banja Luke, i da ipak nastavim sa njima putovanje na Kosovo doneo sam samo nekoliko minuta pre nego su oni putovali iz Banjaluke kroz Beograd za Kosovu i Metohiju.
Kosovo i Metohiju smo obilazili kretajući se po celom njenom nteritoriju. U koji god smer da smo krenuli, uvek bi se kretali ka istom cilju, ka bogatom kulturnom i duhovnom nasleđu naših predaka. Tog dana smo od Kosovske Mitrovice išli pravo u srce duhovnog i ktitorskog nasleđa našeg Kralja Milutina - Manastir Gračanicu.
Polako smo vozili, strepeći putem od mogućih kosovskih patrola i kontrola, ili ne daj Bože nekih sličnih neugodnosti. Međutim, shvatili smo da našem strahu pridonosi medijski uticaj koji često diže tenziju među ljudima. Uostalom, koga briga za dvojcu avanturista koji su došli da tragaju za pravoslavnim duhovnim iskustvom.
Kada smo došli pred manastirsku kapiju, bilo je već kasno i kapija je bila zatvorena. Bratstvo manastira nas je očekivalo i pustili su nas unutra. Ne samo da su nas pustili da uđemo, već su nam detaljno ispričali o vrednostima njihovog hrama, o istoriji manastira, o freskama, o srednjovekovnoj srpskoj državi, o srpskim kraljevima.
Vozeći se prevojima Kosova i Metohije, u kojem god mesto da smo pristali, ono je bilo ispunjeno mladim ljudima. Bez obzira da li su po nacionalnosti Albanci, ili Srbi koji žive u srpskim enklavama, svi mnogo rade, nekuda žure i trče, najviše za poslom. Nije ljudima, koji su ostali ovde da žive, stalo do nemira i ratova, već im je želja da stvaraju bolji život za sebe i svoju decu.
Vozeći se od Kosovske Mitrovice, ubrzo smo stigli u manastir Sokolicu. U tom manastiru nalazi se predivno umetničko delo kao najveća vednost manastira Sokolice: Statua Bogorodice sa Detetom.
Spuštajući se sa Šar Planine približavali smo se Prizrenu. Na svega nekoliko kilometara pre ulaska u grad imali smo dilemu, neki u autobusu bili su za ideju da posetimo manastir Sveti Arhangeli kod Prizrena, a drugi nisu bili zainteresovani, zbog ograničenog vremena za posetu drugim svetim mestima.
Napuštajući manastir Sokolicu, nastavili smo vožnju prema manastiru Banjska koji se nalazi na 12 kilometara od Zvečana. Tog trećeg dana boravka na Kosovu i Metohiji imao sam priliku da okusim zrele jabuke u manastiru Sokolica i domaće, upravo proizvedeno "Manastirsko pivo" u manastiru Banjska.
Manastir Visoki Dečani
Manastir Pećka Patrijaršija
Manastir Gračanica