«PUTUJTE SA NAMA u gruziju»

Upoznajte Gruziju (Georgia)

Posećujući Gruziju bio sam u misiji upoznavanja hrišćanstva iz 4. veka. Sveta Nina je pre hiljadu i šesto godina donela hrišćanstvo u Gruziju. Tokom posete Gruziji nastao je 12-dnevni dnevnik kojeg možete pročitati u nastavku.
Istorija svetog Hitona Gospodnjeg počinje u vreme Svete Sidonije.
Istorija svetog Hitona Gospodnjeg počinje u vreme Svete Sidonije. Naime, njen brat je kao trgovac, jevrejin iz Gruzije koji se u vreme raspeća Hristovog zatekao u Jerusalimu odkupio Hristov hiton od rimskog vojnika koji je kockom isti dobio. Poneo ga je sa sobom u Gruziju i predao ga svojoj sestri Sidoniji. Čim ga je Sidonija primila u ruke, ona je odmah umrla, ali od nje nisu mogli da rastave hiton pa su je zajedno sa njim sahranili. Nakon nekog vremena iz groba iznikao je Kedar koji se ispostavio kao blagodatan i isceljujući pored kojeg su mnogi ljudi primali iscenjelja. Sveta Nina je želela da se od tog kedra napravi 8 stupova koji će nositi crkvu koju je želela da sagradi. Sedam stupova su istesani od tog Kedra ali osmi stub koji je trebao da čini glavni potporni stub je lebdeo u vazduhu, pa se Sveta Nina dugo molila za uspešan završetak izgradnje hrama. Po njenim molitvama, stub se smestio na svoje mesto kao glavni držeći stup crkve. Sama crkva je sagrađena oko groba Svete Sidonije, a tačno na njenom grobu je sagrađena i njena kapela, nalik na stub. Tu poklonici dolaze da celivaju Hiton. Tu se nalazi i kamen koji na sebi ima pore u obliku Hitona Gospodnjeg. Mi smo prišli da celivamo stub i u tom momentu je počela podloga stuba da mirotoči što je bilo za nas mnogo potresno, ali i blagodatno iskustvo.
U nastavku pročitajte putopise i upoznajte se sa duhovnim, istorijskim i prirodnim lepotama Gruzije...
Manastiri u Gruziji
U nastavku su manastiri koje sam posetio i sa kojim vas saljem galerije fotografija
Bagrati Katedrala -6
Dobio ime po caru Bagratiju koji osnivač loze Bagrati. Koja je jedna od 4 katedralna hrama koje su postojale i koji predstavlja simbol ujedinjenja Gruzije. U tom manastiru se nalaze kopija Plaštanice Gospodnje i puno moštiju svetitelja. Koje su prilikom našeg celivanja i poklonjenja počele jako da blagouhaju.
Manastir Gelati 7
U kojem se nalaze Gelatijska Čudotvorna ikona iz kraja 20. veka i freska koja pomaže ljudima pri najtežim bolestima, a kada se sprema rat ili zemljotres ona je mirotočila. U dvorištu je grob Cara Davida Graditelja, koji je iz pohoda protiv Persijanaca doneo „Ganđa vrata". Pored manastira se nalazi krst Svete Nine i crkva posvećenja njoj. A na južnom brdu manastira nalazi se crkva Svetom Savi Osveštanom.
Motsameta (Mocameta) manastir
ili mučenici u prevodu. Nalaze se mošti braća kneževa Davida i Konstantina. Gde smo se provukli ispod njihovih moštiju. Nalazi se u prelepom kraju. U Mocameti smo sreli episkopa koji nas je pomazao. Vratili smo se nalad u Kutaisi u naš hotel. Pronašli smo jedan predivan restoran u Puškinovoj ulici koji je prepun restorana a tu je i glavna pešačka zona.
Sapara manastir
Stigli smo na vrh planine Trodos, kako bismo posetili najčuveniji manastir ostrva Kipar - manastir Kikos.
Pitareti manastir
Jvari manastir
Bodbe manastir - manastir Svete Nine
Napuštajući hotelske sobe, ujutro smo krenuli prema manastiru Bodbe u kojem smo se poklonili čudotovrnim moštima Svete ravnoapostolne Nine. Imali smo priliku da se spustimo niz 620 stepenica koje vode od manastira do istočnika u kojem smo se pogruzili. Nazad sa istočnika smo se vratili taksijem i onda kada smo se okupili pred autobusom,
Garedžijska pustinja
krenuli smo za manastir Davida Garedžijskog koji se nalazi u pustinji na samoj granici sa Azerbejdžanom. Kada smo stigli, tamo smo se poklonili grobu Svetog Davida i njegovog učenika Svetog Lukijana Garedžijskog. Ovaj manastirski kompleks nalazi se na oko 70 km od Tbilisija. U njemu se nalaze i pećinske monaške kelije do kojih se mora dodatno pešačiti. Manastir je iz 6. veka. Pustinju su osnovali 12 sirijskih otaca. Prilikom povratka iz David Garedžijske pustinje, videli smo malo slano jezero i prošli kroz neuobičajen mali stočarski gradić. Manastir se nalazi u regiji vrlo bogatoj kvalitetnim vinima koja se zove Kakheti. Tako da smo ovde kupili i po bocu vrlo kvalitetnog gruzijskog vina. Iz ovog ugodnog, ali vrlo vrelog, gotovo pustinjskog ambijenta krenuli smo u popodnevnim satima i nakon 2,5 sata vožnje stigli smo nazad u Tbilisi.
u gradu Tbilisiju smo posetili novi hram Svete Trojice na gruzijskom – Sameba. U tom hramu smo osetili blagodat Božiju, kroz blagouhanije nekoliko ikona. Videli smo i ikonu Svete Trojice koju je sam Patrijarh Ilija II naslikao. Od hrama smo se pešice spustili do mosta mučenika iznad kojeg smo videli crkvu mučenika Šušanka (Suzana). U popodnevnim satima smo krenuli u stari grad, bivšu prestolnica stare Gruzije pod nazivom Mcheta, a koja je najposećenije sveto mesto u Gruziji, jer se tamo u manastiru Svetichoveli nalazi najvažnija svetinja Pravoslavne Gruzije. Ovde se nalaze: Hiton Gospodnji, plašt Svetog Ilije, stopalo Svetog Andrije Prvoznvanog, kao i Živi Stub vere koji predstavlja Slavu Svete Katoličanske Gruzijske Crkve. Ranije se tu nalazio i krst u kojem je bio klin sa kojim je bio proboden Hristos, a sada se taj krst nalazi u Tbilisiju.
Kontaktirajte autora u slučaju da ste zainteresovani za posetu svetim mestima na Kipru.
Želite li se pridružiti zajedničkoj poseti svetim mestima na Kipru?
Muzej u Nikoziji
Manastir Kikos
Hram Chrysorrogiatissa