Zapisi i reportaže

HRIŠĆANSTVO I PAGANSTVO

Crkva Svetog Nikole u Kisiljevu

Sastanak avanturista bio je na samom jezeru. Pomalo maglovitom , jer se njegova površina uzburkala od mnoštva kiše koja je ovde padala ovih dana. Naš peti član nas je čekao na odredištu u selu Kisiljevo koje se od nas udaljeno svega nekoliko kilometara.

Krenuli smo k’ njemu kako bi otkrili i proučili znamenitost njegovog sela. Na moje zaprepaštenje, niko nije čuo za priču koja me dovela baš ovde. Svi su moju znamenitost povezivali sa Petrom Blagojevićem koji je u Bečkim analima zapisan kao prvi srpski vampir. Naime, u austrijskom časopisu “Vossische Zeitung” iz 1725.g., nalazi se tekst “Vampir von Kisilevo”, po kojem je u selu Kisiljevu tih godina umro vampir Petar Blagojević.


ikonostas crkve Svetog Nikole u Kisiljevu

Neverovatnu znamenitost jedinstvene crkve napravljene od zemlje i blata, zamenili su staromodnom pričom o vampirima iz istočne Srbije. Želeći da im predočim moju znamenitost, svi su iznenađeno gledali crkvu, ali nepomišlkjajući pritom o vrsti njene posebne I retke vrste njene arhitekture. Naš domaćin je uspeo organizovati crkvenjaka koji je došao da nam otvori crkvu. Tom prilikom nam je predočio jedan od vrhunskih dela poznatih srpskih slikara.
Poznati srpski slikar Živko Pavlović izradio je u celosti ikonostas ove crkve. Diveći se ovom umetničkom delu zaprepašteno sam gledao svaki detalj koji ispunjavaju umetnost ikonostasa ove znamenite zemljane crkve koja pleni svojom lepotom i jedinstvenošću. Mnogi istraživači su ovo mesto posetili da bi proučili istoriju pojavljivanja vampira. Čini mi se da smo mi prvi koji istražuju znamenitost izgradnje crkve. Crkva izgrađena od zemlje i blata koja se do dan danas nakon mnogo godina uspela održati skoro u potpunosti.


iza mene dunav po svojoj širini i ramska tvrđava po dužini 

Osim crkve, dvorišna lipa koja ovde decenijama pravi hladovinu vernicima koji izlaze sa Svete Liturgije takodje nosi posebnosti, nosi na sebi urezane krstove koji joj daju snagu da se sve više širi i nimalo ne smanjuje. Nežaleći truda i vremena, odazvali smo se domaćinima na poziv da nas ugoste i ponude jelom i pićem. Pun sto srpskih specijaliteta smo sa vremena na vreme razvodnjavali spontanim temama o istoriji sela. Poznatim i nepoznatim znamenitostima, ali i o crkvi koja se oseća zapostavljenom, jer priče o vampirima prednjače svojom popularnošću. Na moje iznenadjenje do kraja večeri, stara crkva zemljarica prednjačila je i pogurala dosadne vampire u nedovršene bajke. Primećujem da se paganska i hrišćanska verovanja isprepliću među ljudima ovih predela.

Sledećeg dana na sporednom putu pored Dunava i jezera, domaćini su me odveli u nepoznatom smeru pored velikog veštačkog kratera kojeg iskopava obližnja termoelektrana, krater se brzinom svetlosti produbljuje do samog središta zemlje. Slikanja pored termoelektrane nisu dozvoljena, kao ni zaustavljanje sa autom, ali imali smo dopuštenje kraćeg zadržavanja s obzirom na daljinu iz koje smo došli sa željom da uništimo nepoznanicu i sujeverje koje se širi narodom ovoga kraja. S ozbirom da smo u potpunosti


..ovo je samo Dunav po svojoj širini


željeli biti deo ove regije, naša poslednja stanica bila je uz Dunav, u mestu Ram, na tvrdjavi iz Rimskog carstva. Ova tvrđava sa svojih 5 utvrda doprinosi boljem razumevanju razlika izmedju paganskih verovanja koja datiraju iz Rimskog carstva i Hrišćanstva. Suprostavljene kao dve strane sveta neprekidno ukrštaju koplja. Sa jedne strane paganska verovanja koja sa svojim svojstvima ne izlaze iz naroda, a sa druge strane Hrišćanstvo, čiji hrišćani kao da nemaju dovoljno snage u rukama jer se već vekovima na ovim prostorima jedva odupiru ovoj borbi. Igra se nastavlja, ali na sreću, pobednik je odavno proglašen.

Nenad Badovinac, Maj, 2012.