«Porodično putovanje» sa Nenadom & Lidijom Badovinac

Topola - mesto kraljevske krune Karađorđević

Prisustvovali smo otvaranju “Old School Building" u Topoli nedaleko od Aranđelovca u podnožju Oplenca. Njegovo Kraljevsko Visočanstvo prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević svojim govorom otvorio je Staru školu, a tom prilikom bili su prisutni princ Mihailo Karađorđević i Njegova ekscelencija gospodin Demetriosa A. Theophylactou, ambasador republike Kipar u Beogradu.
April, 2023.
Prisustvovali smo izložbi i svečanom otvaranju Stare škole u Topoli. Ovaj skup bio je organizovan u svrhu unapređenja ovog veličanstvenog i istorijom bogatog gradića. Prisustvom smo saznali više o Topoli kao mestu kraljevske krune Karađorđević. Tokom otvaranja ove manifestacije svim prisutnima su se obratili Njegovo Kraljevsko Visočanstvo prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i Njegova ekselencija gospodin Demetriosa A. Theophylactou, ambasador Republike Kipar u Beogradu. Imali smo priliku da pogledamo izložbu sa fotografijama eksponata iz Arheološkog Kiparskog muzeja.Inače prostor gde je škola je deo Karađorđevog grada i podignuta je od 1811. godine do 1813. godine.
Karađorđe je bio idejni tvorac ovog grada. On je učestvovao u izgradnji Topole i Oplenca. Podrazumevalo se da će tadašnji grad imati školu koja se i danas nalazi upravo u prostoru gde smo se okupili. Karađorđe je bio upućen u sve detalje podizanja grada i tada je rekao da imamo vojsku koja brani Srbiju od Turaka, ali nemamo dovoljno mudrih ljudi za upravljanje državom. Kralj vožd Karađorđević bio je svestan da je potrebno školovati narod. Turci su 1813. godine u osvetničkom napadu uništili grad i grad je obnovljen za vreme Karađorđevog sina, Kneza Aleksandra Karađorđevića. Posle 1842. godne, podignute su mnoge građevine kako unutar bedema grada tako i van njega.

Na naslovnoj fotografiji smo Lidija i ja sa princom Mihailom Karađorđevićem koji je jedan od poštovalaca projekta uređenja i promocije Topole. Kasnije sam saznao da u projektu razvoja Topole učestvuju studenti sa Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu. Gost na otvaranju škole bio je i prof. dr Veljko Jeremić i njegova koleginica sa Fakulteta organizacionih nauka sa kojima smo napravili zajedničku fotografiju.
Na poziv Njegove ekscelencije gospodina Demetriosa A. Theophylactou, ambasadora Republike Kipar u Srbiji došli smo da se upoznamo sa znamenitom Starom školom u Topoli koja je nekoliko puta rekonstruisana. Sa povratkom Karađorđevića na vlast, 1903. godine, obnovljene su prostorije Škole, a oko 1960. godine, Zavod za zaštitu spomenika kulture pristupio je rekonstrukciji ovog objekta. Ovde je tada napravljena i biblioteka sa čitaonicom. Svima nam je bio jasan važan značaj otvaranje Stare škole.

Deo programa je ulepšan muzičkim jazz programom i, predstaviljanjem studenata Fakulteta organizacionih nauka iz Beograda. Oni su ravnopravni ambasadori i promoteri grada Topole. Prisustvovali smo i izložbi slike koje su prezentavale vredne eksponate Arheološkog muzeja Kipra koji nas je podsetio na naš prošlogodišnji boravak na Kipru. Videoputopise i posete svetim mestima na Kipru možete pogledati na ovom linku - Putopis sa Kipra.

Klub studenata Topole okuplja najbolje studente i mlade ljude iz Topole koje dele viziju razvoja grada Topole i Oplenačkih
vinogorja očuvanja zdrave sredine i obnavljanja i rebrendiranja Topole i Šumadije.
Nakon završene ceremonije otvaranja Stare škole, krenuli smo u obilazak Oplenca i nakon toga prisustvovali ručku u predivnom ambijentu Oplenačkog parka prirode. Posle ručka posetili smo vinariju Aleksandrović koja se nalazi na obroncima Topole i koja je bogata vinogradima. Vinarije Oplenačkih vinogorja pomažu u razvoju Topole i čitave Šumadije.

Mnoge zahvale za uspešnost projekata promocije ove regije studenti su dali profesorici Katarini Radojević koja je inspirisala studente za rad na projektima razvoja grada.

Posetili smo vinariju Aleksandrović čiji se vinogradi nalaze na brdima Oplenca. Vratili smo se korak u istoriju i saznali da u rimsko doba Vincea, u srednjem veku Vinica, direktna je asocijacija na vina, čime se stanovništvo ovog mesta od davnina bavilo.
Početkom dvadesetog veka sagrađen je podrum kraljeva Petra i Aleksandra Karađorđevića koji su proneli slavu oplenačkih vina širom Evrope. Prošli smo podrume ove vinarije čija se vina nalaze u svetskom Muzeju Vina u Bordou, kao i na vinskim kartama najprestižnijih restorana sveta.
Odmarali smo u parkovima Oplenca sa kojih se pruža neverovatan pogled prema okolnim vinogradima. Ovi parkovi nude mesto za odmor. Pozivaju na kurs istorijske teme kako bi saznali više o našoj kraljevskoj lozi Karađorđević kojom možemo biti ponosni kako u zemlji tako i u svetu. Gde god da odemo u svet možemo sa ponosom predstavljati i biti ponosni na našu kraljevsku istoriju. Pozdravljamo Vas sa željom da i Vi posetite Oplenac, Topolu i upoznate našu Kraljevsku krunu Karađorđević
April, 2023.

«Multimedijalni projekti»

Autorski radovi, knjige i filmovi
Nenada Badovinca